Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат.

Това е заявил премиерът Бойщко Борисов преди предстоящото днес официално откриване на изложбата "Мечът на кан Кубрат" в Националната галерия. Изложбата се осъществява в рамките на Дните на Ермитажа в София.

Борисов напомнил за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, завещан от него, символизиращ съединението.

Борисов пред шефката на ЮНЕСКО: Образованието е основен приоритет на България

Борисов пред шефката на ЮНЕСКО: Образованието е основен приоритет на България

"Най-важният фактор за доброто образование са учителите, затова изпълняваме ангажимента си за увеличение на техните заплати"

"Това е единственият изход на една нация да бъде успешна", категоричен бил Борисов и напомнил, че Българското председателство на Съвета на ЕС също е преминало под мотото "Съединението прави силата".

Борисов изразил надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България. "Надявам се на вашето разрешение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на приятелство", обърна се премиерът към заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.

В галерията са експонирани временно два от най-емблематичните за българската история предмета - мечът на кан Кубрат и пръстенът с монограм. Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния украински град Полтава.

Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

Борисов разгледал и изложения в галерията портрет на княз Александър I Батенберг, който, заедно с други ценни предмети, принадлежащи на княза, българската държава откупи на търг във Виена.