Премиерът Бойко Борисов беше гост на церемонията за 75-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, която се състоя в Централната софийска синагога.

"Горд съм, че съм потомък на такъв народ, който се е опълчил и е застанал с морал, смелост и твърдост за спасението на близо 50 000 свои граждани", заяви Борисов.

По думите му, в много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, но българският народ е направил друг избор, извършвайки подвиг.

75 г. от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта

75 г. от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта

Въпреки натиска на Хитлер

Той напомни, че у нас са спасени над 48 000 евреи, но в новоприсъединените тогава територии са останали около 11 000, не са спасени.

"Съжаляваме, скърбим за тях, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали." - каза още Борисов.

Той получи знака "Шофар", с който българското правителство беше удостоено за своите усилия в борбата с антисемитизма и съхраняване на паметта за Холокоста у нас.