Премиерът Борисов е обещал с цел да гарантира обществения интерес да наложи временна забрана за обнародване на закона в Държавен вестник, докато бъдат изчистени спорните текстове.

Това обяви Александър Дунчев от WWF, след като на спешна среща в Министерския съвет между премиера, земеделския министър, депутатите от ГЕРБ и представителите на неправителствени организации, включително протестиращи природозащитници, двама от които са били арестувани вчера, е бил проведен първи кръг преговори по текстове от закона.

Така, в рамките само на седмица премиерът е принуден да се намесва срещу втори закон, приет от хората му от ГЕРБ в парламента, след като "помоли" президента да наложи вето върху съдебния.
Странно обаче как Борисов мисли да спре закона. Вече приет, той е извън правомощията на парламента и „в ръцете" на държавния глава Плевнелиев. Явно премиерът пак трябва да „моли" президента за вето.

Правителството търси законодателни и нормативни решения, с които да удовлетвори исканията на протестиращите срещу Закона за горите, обяви земеделският министър Найденов.

В рамките само на седмица премиерът е принуден да се намесва срещу втори закон, приет от хората му от ГЕРБ в парламента

Това става часове преди поредното - трето, блокиране на Орлов мост от природозащитници, протестиращи срещу текстовете от Закона за горите.

Постигнат е консенсус по три от спорните въпроси, а в понеделник от 10 часа, отново от премиера ще се търси решение по най-спорния въпрос, а именно - за смяната на предназначението за площите на горите.

Мирослав Найденов подчерта на брифинг в Гранитна зала, че законът все още не е подписан от президента и не е обнародван в Държавен вестник.

Той изтъкна още, че част от споровете с природозащитниците могат да се решат чрез текстове в наредби към закона.

Земеделският министър съобщи, че са се договорили с природозащитниците да бъде уреден въпроса за изсичането на гори така че да се извършва планирана сеч и никой да не превишава естествения прираст на гората. Той изтъкна, че в последно време имало голям прираст на горите и те „превземали" пасища и ливади. Ще оставим стария текст - да се сече до прираста, обеща Найденов.

Той съобщи още, че са постигнали консенсус с природозащитниците - когато има корекции на реки и се налага изсичане на редки или защитени видове дървета, министърът на земеделието да не разрешава това да се случи. Това ще бъде регламентирано с наредба, обясни Найденов.

По най-спорния и оставащ нерешен въпрос - а именно за предназначението на горските площи, Найденов поясни, че държавата гарантира, че тези територии, в които ще се строят спортни съоръжения, остават в държавния горски фонд. Така се спестяват такси на инвеститорите и много малки общини виждат в това възможности за поминък, изтъкна той.

Според природозащитните обаче, призна той, някъде може да се злоупотреби и да се стигне до масова сеч. Ако се промени предназначението на горските площи, в които ще се строят спортни съоръжения, те ще излезнат от държавния горски фонд и държавата е длъжна да ги продаде на инвеститорите. Тогава няма тези площи да останат държавни, подчерта Найденов.

С отмяната на промяната на преназначението на площите държавата спестява пари на инвеститорите. Ако държавата остане собственик на земи с променено предназначение, ще дължи данъци, изтъкна още министърът и подчерта, че експертите трябва да намерят решението.

Александър Дунчев категорично заяви: Искаме да се запази философията на Закона за горите, който е от 100 назад. Искаме пазарен механизъм за ползването на горски територии, но не за сметка на държавния бюджет.

Андрей Радев от Сдружения за дивата природа „Балкани" коментира след срещата, че постигнат консенсус до голяма степен ще гарантира, че няма да се сече повече, отколкото е естественият прираст на горите. Той отправи призив протестиращите да не затварят кръстовища днес и изрази надежда, че в понеделник може да се постигнат добри решения за всички.

Петко Цветков от Българска федерация „Биоразнообразие" призова хората да останат нащрек и съобщи, че ще отиде довечера на езерото „Ариана", за да разговаря за постигнатите резултати от днешната среща.

Стенограма от началото на срещата в МС:
БОЙКО БОРИСОВ: ... По тази точка с тези 20 декара правете каквото щете, но го махайте. Ясно ли е, Деси? Записваш ли? Кой член е това?
ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Да отпадне § 2.
БОЙКО БОРИСОВ: И Найденов издава заповед.
АКТА я спасих аз. Направиха, всякакви глупости изговориха.
Шистовият газ, мораториума, го спрях аз. Може да изброя тези генномодифицираните храни ги спрях аз. Стига сега! И ще излиза някой сутринта и ще ми казва... Да се формулира защо, че тонове наркотици сме заловили или какво. Или не било демократично.
Няма нещо, което обществото да е казало и да не сме отреагирали на мига, няма такова нещо. Как така? Когато заменяха горите, заменките, защо не затвориха „Орлов мост"? И ги направиха. Факт са. В момента ние с мораториума на горите сме им дали най-скъпите гори, не може да пипат нищо, нали така?


Стотици полицаи са заели позиция в района на Орлов мост час преди началото на поредния протест на еколозите