Русия представя имперските си амбции за господство като "освобождение", опита се да превърне българските граждани в крепостни селяни, а иска от България признателност.

Това пише общественикът Николай Колев-Босия в отворено писмо до посланичката на Русия Елеонора Митрофанова, публикувано в блога му. Повод за обръщението му са претенциите на посланик Митрофанова към българите и опитите й да дава насоки за политиката на България.

ДО ПОСЛАНИКА НА РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ ЕЛЕОНОРА МИТРОФАНОВА

Ето какво сте казала пред българска медия:

Русия е освободила България от турско робство и хората го помнят. Това заяви пред Би Ти Ви руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Държа да ви кажа, че още с пристигането си вие започнахте да ни "учите" колко трябва да сме ви признателни и дори да ви бъдем задължени завинаги заради руско-турските войни, които имат за единствена цел да имате достъп до Проливите и да изпълните имперската си мечта от 16 век да бъдете най-голямата световна империя и да решавате какво да правят другите народи по земята. Това вие наричате в тогавашната си стратегия "Русия - Трети Рим".

Вие явно имате манталитет на колхозничка, защото продължавате да ни се представяте като "освободители", а не като завоеватели, каквато е истината. Ако сте грамотна бихте прочели книгата на вашия известен дипломат и публицист Сергей Спиридонович Татищев "История российской дипломатии", издадена през 1890 г. в Санкт Петербург.

Не е лошо да знаете, че Русия е била категорично против обединението на България и когато въпреки това става факт, вие насъскахте стратегическия си "партньор" - Сърбия, да нападне България в гръб, когато цялата ни войска е била на българо-турската граница. Организирате и финансирате т. нар. "Септемврийско въстание", т. нар. "Партизанско движение", а след 9 септември 1944 се развихрихте, когато превзехте с обявяване на война територията ни без да има срещу вас нито един изстрел.

По време на Първата световна война нападнахте без никакъв повод България и бомбардирахте мирно население по севрното ни Черноморие.

След влизането ви през 1944 г. в страната ни по вашата "стратегия" избихте десетки хиляди българи и за пореден път прибрахте ценностите и златото ни. По този начин се опитахте да превърнете българските граждани в крепостни селяни, каквито у вас бяха всички обикновени хора до 1861 г.

Фалшифицирахте историята ни, ограничавахте достъпа ни до истинското образование и култура, отнехте ни собствеността, унищожихте физически интелигенцията ни и се самоназначихте за "Двойни освободители"!

Такава наглост ми идва в повече.

Ако не сте учили достатъчно и не знаете истината, просто трябва да се откажете от посланичеството си и да се върнете да си доучите. Ако го правите съзнателно - тогава ви обявявам за Персонна нон грата в държавата ни.

Не се обръщам към вас с "Ваше превъзходителство", понеже вие превъзхождате нормалните хора единствено с наглост, плиткоумие и липса на морал.

Нека тези, които превъзхождате по горните показатели се обръщат към вас с "Ваше превъзходителство".

За съжаление у нас има и такива и те дефинитивно са във властта. А са във властта поради вашата и на други империи желание.

Накрая искам да ви обясня какво значи робство, понеже вие очевидно не знаете. Роб е човек, който не плаща данъци поради липса на собственост, не може да напуска господаря си защото е негова собственост и рискува живота си, и не може да заема административни постове.

Ако вие знаехте този термин, не бихте заменили точния термин "османско владичество" по българските земи с вашето "робство". Защото българинът, тогава, е плащал тежки данъци, търгувал е с Европа, Азия и Африка, имал е дом, семейство земя и бизнес.

За мен вие и вашите колеги сте нежелани в република България!

Без грам уважение:

Николай Колев-Босия

МВнР привика руския посланик Митрофанова

МВнР привика руския посланик Митрофанова

Елеонора Митрофанова е в България от малко повече от месец