Треньорката по художествена гимнастика, извела нашите гимнастички до световните върхове - Нешка Робева, смята, че номинацията й за орден "Стара планина" е целяло унижението й.

"Правителството връчва орден "Стара планина" или да награди, или да унижи и смятам, че искат да ме унижат". Така Нешка обоснова своя отказ да получи държавното отличие. Преди ден тя оповести позицията си, след като стана ясно кои министри са гласували „за” и кои „против”. Треньорката беше предложена от министъра на културата Вежди Рашидов по идея на инициативен комитет за заслуги в областта на културата.

Нешка Робева отказва ордена "Стара планина"
Обновена

Нешка Робева отказва ордена "Стара планина"

Не искала да причинява главоболие на Плевнелиев, с когото имали взаимна антипатия

Нямах друг избор освен да откажа ордена. Човек трябва да реши дали държи повече на достойнството или на дрънкулките, които кой знае по какви критерии се раздават. Не искам да обиждам институцията или отличието, но трябва да се помисли за процедурата”, категорична беше тя. По думите й става ясно, че мотив за отличието е предстоящата й 70-годишнина и това е последна възможност държавата да я награди.

Министрите разделени за орден „Стара планина” на Нешка Робева

Министрите разделени за орден „Стара планина” на Нешка Робева

6-ма министри гласуваха против, 7 - "за"

Обиди ме човешката глупост. Такъв орден не може да има. Не съм просяк и смятам, че има елемент на гнусотийка и глупост и да я приема бих била унизена. Явно министрите знаят повече за Нешка Робева”, допълни треньорът с уточнението, че обсъждането на правителството е било умишлено разгласено.

Тя смята, че трябва да се променят правилата по присъждането на ордена и евентуално народът да определя.

Предлагат президентът да отличи Мариус Куркински, Георги Господинов и още 13 дейци за 24 май

Предлагат президентът да отличи Мариус Куркински, Георги Господинов и още 13 дейци за 24 май

Актьори и режисьори, музиканти, художници, писатели са номинирани за държавно отличие

В самокритичен тон Робева определи подкрепата си за проекта на Николай Бареков „България без цензура” като най-голямата своя грешка. „Кой от всичките в Министeрски съвет не са били в положението на Бареков. Всички се клеха и всичко е пазарлък”, обясни тя.

Нешка Робева призова премиерът Бойко Борисов да се отърве от „глупаците около себе си" и „ако правят нещо, да го правят като хората”. По време на обсъжданията на ордена на заседанието на Министерския съвет стана ясно, че Борисов е подкрепил награждаването й, а според нея, той има най-голямо основание да се противопостави на подобна номинация. „Не съм крила отношението си към ГЕРБ и ръководството им”, обясни тя.

Да си наложим един нов Тодор Живков ...ама няма. Той, Бойко, може и да прилича на него, но онзи беше хитрец и знаеше как да разбърка плъховете в торбата за да не я прегризат”, обясни Робева.

По думите й е имало още едно предложение за награждаване с високото отличие – по повод 100-годишнината от рождението на Васил Левски. Тогава също отказала.

Самата тя беше категорична, че има „кош с отличия” и още едно не й е нужно. „При всичките години съм оцеляла, защото имам подкрепата на народа си. И колкото и да звучи самохвално имам любовта на народа си. Всичко, което правя го правя под прожекторите”, допълни Нешка Робева.