Треньорката на нашите златни момичета в художествената гимнастика Нешка Робева се отказва предварително от ордена "Стара планина" - първа степен. В отворено писмо до медиите, ден след като министрите от втория кабинет "Борисов" одобриха името й за предложение за указ от президента, тя заяви своята воля.

Министрите разделени за орден „Стара планина” на Нешка Робева

Министрите разделени за орден „Стара планина” на Нешка Робева

6-ма министри гласуваха против, 7 - "за"

Вероятната причина за оказа на невръчения още орден е разделението сред министрите по време на обсъждане на това решение. Представителите на кабинета не отричат нейните заслуги в областта на спорта, но не са уверени, че достиженията й в областта на културата са съизмерими със спортната й кариера. За отличаване на Робева са гласували Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Красен Кралев, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Ивайло Московски.

Против: Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Меглена Кунева, Екатерина Захариева.

„Въпреки многото грешки, които направих в живота си, имам ясното съзнание и самочувствие, за това какво съм направила и правя за държавата и народа си, за да разреша на поредните хрантутеници и безличия да си точат зъбките върху мен”, категорична е Робева в откритото си писмо.

"За никого не е тайна, че след броени дни навършвам 70 години. Преклонна възраст, според общите разбирания и безспорно добра за равносметка и оценка на житейски път на всеки човек.

Тази година се навършват и 50 г. откакто съм в обектива на общественото полезрение, като състезател, треньор и ръководител на музикално танцова формация, чиято цел е да популяризира българското традиционно изкуство и култура.

След всичко това, съвсем нормално е да получавам оценки, както от обществеността, така и от различни държавни и международни институции. И още по-нормално е да има положителни и отрицателни такива.

През този си живот и, разбира се заради тази си дейност, съм носител на безкрайно много награди у нас и в чужбина. Била съм оценявана от Личности и безличия", пише Робева.

Съвсем откровено тя признава, че в най-тежките си моменти е чувствала подкрепата и любовта на тези, които някои наричат "обикновени хора". "Каква по-голяма награда от тази?", пита реторично тя.

Тя благодари на инициативния комитет, който я е номинирал и на премиера, когото назовава по малко име за подкрепата. "Бойко, който въпреки политическите ни различия и нередките ми публични изяви срещу него, е решил спора в полза на награждаването ми.

Благодаря!

Благодаря, но при създалите се обстоятелства, не мога да приема наградата, още повече, ако тя е повод за раздори и рушител на без това крехкото съгласие в българското правителство...

Още по-малко бих искала да причинявам главоболие на Президента, който при наличието на взаимна антипатия, последен трябва да реши да бъде или да не бъде наградена Нешка Робева", пише тя.

"Отказвам наградата и заради хилядите приятели и съмишленици, които определено бих унизила, ако я приема. Отказвам я и заради младите хора, с които работя и възпитавам, да бъдат преди всичко БЪЛГАРИ", заявява категорично Нешка Робева.