Пропадна участието на Божидар Димитров в македонското студио на Миленко Неделковски, за което самият директор на НИМ съобщи, че поема без страх още преди месец.

Причината е недоверието, което явно съществува и от двете страни.

На 27 януари 2017 г. Божидар Димитров е поканен от скандалния македонски журналист Миленко Неделковски, за дискусия в негово двучасово телевизионно предаване с участници от Сърбия и Македония. Димитров се съгласил единствено при условие, че предаването е пряко.

Неделковски се съгласил с условията, и заявил че дори ще поеме глобите, които ще му наложат, затова че ще се говори на чуждестранни езици - според думите му, забранено от македонското законодателство.

Предаването трябвало да се състои на 10 март 2017 г.в 22 часа в Скопие. Тази сутрин е получено съобщение от Неделковски, където се заявява, че предаването ще бъде на запис.

Журналистът е известен с това, че с чук разруши плочата на връх Каймакчалан, издигната в памет на загиналите там български воини през Първата световна война

Божидар Димитров ще участва в ТВ предаването на македонеца Миленко

Божидар Димитров ще участва в ТВ предаването на македонеца Миленко

Не се притеснява от враждебни историци, достатъчно приказлив е

Първоначално Димитров се съгласил и на запис, но приятели го предупредили, че освен голямата възможност предаването да бъде манипулирано, може да бъда провокиран и с действия от "патриотично" настроени македонски младежи.

Предвид цялата информация, която има, Божидар Димитров днес е отказал участие в предаването и поднася своите извинения на всички зрители в Македония, които са очаквали предаването, както и на колегите си от Белград и Скопие. Също така ще направи всичко възможно, да организира същата дискусия, в своето предаване, поемайки и изцяло разходите им.

Професорът допълва, че се е съгласил предварително с всички участници, които предложил Миленко. Това са - проф. д-р Миле Биелаец, директор на Института по военна история в Белград и негов сътрудник, проф.д-р Александър Стойчев, директор на Военния музей на Македония. Както и със Стефан Влахов-Мицов - "едно българче от Габрово, избрало професията "македонец", казва Божидар Димитров.