Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров ще участва в дискусия в телевизионното предаване на македонския журналист Миленко Неделковски, съобщиха от НИМ.

Тя ще се състои или на 10, или на 17 март, уточниха от музея.

Миленко стана известен в България с това, че вандалски унищожи паметната плоча на връх Каймакчалан.

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан
Обновена

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан

Росен Петров зове Външно да привика македонския посланик у нас

Освен Димитров ще има и втори участник от българска страна. Съгласието за участие е дал акад. Георги Марков.

От сръбска страна пък ще участват проф. Миле Биелаец - директор на Института за нова история, и историкът Александър Ракович.

От македонска страна, освен Миленко, ще участва и историкът и директор на Военния музей проф. Александър Стойчев.

Темата на дискусията ще е Първата балканска война.

Божидар Димитров съди Миленко Неделовски

Божидар Димитров съди Миленко Неделовски

"Който посяга на надгробен паметник, не е човек"...

От пресофиса на НИМ заявиха, че очакват сръбските историци - като представители на една европейска наука, вероятно да поддържат професионален академичен тон.

Александър Стойчев също е сравнително обективен скопски историк, смятат от музея - така че Божидар Димитров не очаква кой знае какъв зловещ скандал, освен нормалните научни противоречия по един или друг спорен въпрос.

"Боцманският език", който, като созополски моряк, Божидар Димитров отлично владее, едва ли ще бъде пуснат в действие, се казва в съобщението на НИМ.

Стана ясно още, че Димитров е поканил Миленко в България, за да разгледа изложбата за съкровищата на Охридската архиепископия (1018-1767) в НИМ, както и готовия паметник на полк. Константин Каварналиев и пет македонски войници, за поставянето на които е потърсил съдействие от Миленко.

Забранихме на македонеца, поругал паметника ни на Каймакчалан, да влиза у нас

Забранихме на македонеца, поругал паметника ни на Каймакчалан, да влиза у нас

Миленко Неделковски потроши паметника с кирка

Той е приел с удоволствие, особено след като Божидар Димитров е обещал, че пред НИМ няма да го чакат войници от 68-ма бригада "Специални сили", с които той щял да се разбере.

Още не е ясно как ще стане това, защото миналата година тогавашният външен министър Даниел Митов заяви, че Миленко има забрана да влиза в България.

Ако Миленко помогне за паметника на Каварналиев трябва да се смята, че той е поправил грешката си с разбиването на плочата ни на връх Каймакчалан, съобщиха от НИМ.

Божидар Димитров е упълномощил пиар отдела на музея да даде отговор и на многобройните разтревожени съобщения. В тях се изразяват притеснения, че ще бъде притиснат от четирима враждебно настроени историци, поканени в предаването на скандално известния скопски журналист Миленко, вандалски унищожил паметната плоча на връх Каймакчалан.

Димитров успокоява хората, че той е достатъчно подготвен и приказлив, за да се справи с цялата македонска и сръбска академия, ако застанат срещу него.