Министерство на културата отличи проф. Божидар Димитров за изключителния му принос в развитието на българската култура.

С думите "за мен е чест да отлича корифеят на българщината проф. Божидар Димитров министърът на културата Боил Банов връчи отличието на Министерство на културата.

Божидар Димитров се пенсионира

Божидар Димитров се пенсионира

Аз съм като ония боксьори, които сами слизат от ринга, когато са на върха, сподели Божидар Димитров

Боил Банов заяви, че се прекланя пред неистовото желание на проф. Димитров да въздига българщината и българския дух.

Министерство на културата награждава с грамота проф. Божидар Димитров за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Министър Банов посочи, че освен грамотата са подготвили и нещо изключително, което досега не е давано на българин. "Давано е на няколко бележити личности, няколко министри, давано е на президента на Лувъра ". Проф. Димитров получи реплика на овена от така нареченото съкровище на Кубрат. "Кубрат, който по някакъв начин на мен ми кореспондира с Божидар и овенът също по някакъв начин ми кореспондира с Божидар", заяви Банов.

Никой не събра точки, за да седне на стола на Божидар Димитров

Никой не събра точки, за да седне на стола на Божидар Димитров

Конкурсът за директор на НИМ се провали

Проф. Божидар Димитров заяви, че е трогнат от това изпращане и благодари за високата оценка. "Седях и си мислих защо жена ми не е тук да чуе с какво съкровище живее, какви хубави думи казват хората за мен, а тя не". Проф. Димитров благодари и за връченият овен и отбеляза, че той е част от съкровището на един от великите български канове, които така са направили нашата държава преди 14 века, че каквито и усилия да полагаме днес все още не можем да я разрушим.

Доц. д-р Бони Петрунова поема ръководството на НИМ

Доц. д-р Бони Петрунова поема ръководството на НИМ

Докато се проведе конкурс за избор на директор на НИМ

Проф. Димитров заяви, че оставя Националния исторически музей в добро състояние.

Проф. Димитров разкри, че ще напише мемоари за това как е възникнала идеята за създаването на Националния исторически музей. Проф. Димитров не скри, че би се завърнал в политиката само при определени условия свързани с определени негови идеи за историята, музейното дело, демографията.