В последните години бракониерството нанесе катастрофален удар върху екологичното равновесие и биоразнообразието в реките и язовирите в цялата страна, като унищожи поголовно рибните запаси и ги сведе до минимум.  

Това се посочва в петиция, изготвена от Сдружение „Спининг клуб Стари видри" и подкрепена от стотици риболовци. Тя е изпратена до премиера Борисов, министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, както и Пламен Захариев - изпълнителен директор на изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Рибарите са на мнение, че липсата на ефективен и ефикасен контрол по водоемите e катализаторът, ускорил този процес.

Считаме досегашната политика на ИАРА в борбата с бракониерството за неефективна, посочват още те. В България има над 200 000 любители рибари. За наше огромно съжаление в последните години става все по трудно да упражняваме хобито си поради тоталното обезрибяване на водоемите, което се дължи на масовото бракониерство, изтъкват любителите на риболова.

Те настояват незабавно да се инициират законодателни промени и да се криминализира риболовът с електрически ток и технически устройства и съоръжения за електроулов, мрежи, взривни материали, отровни и упойващи вещества и да се определят достатъчно тежки наказания, така че да се постигне генералната и специална превенция на закона.

Рибарите искат още да се инициират законодателни промени, даващи възможност на любители риболовци да бъдат доброволни сътрудници на ИАРА, като им се предоставят права да извършват проверки на билети за любителски риболов и да съставят констативни протоколи при нарушения, на базата на които правоимащите да съставят актове.

По отношение на служителите на ИАРА, за които съществуват данни и могат да се направят основателни предположения, че нарушават служебните си задължения и покровителстват бракониери, да бъдат разпоредени вътрешни проверки за установяване истинността на информацията и предприемане на адекватни последващи действия, е друго тяхно искане, залегнало в петицията.

Документът ще бъде връчен на изпълнителния директор на ИАРА на празника на рибарите - 6 декември.