Бракониерската сеч в България не намалява. Това стана ясно на пресконференция на която бе представен последният доклад на WWF за незаконната сеч в България.

От WWF представиха третия си доклад за нелегалния дърводобив. Статистиката им сочи, че незаконната сеч у нас не само не намалява, но и се забелязва тенденция за леко повишаване. От организацията поставят под въпрос мерките, които държавата е предприела в тази посока.

Над 2 млн. и 400хил. кубични метри е незаконно добитата дървесина в България за година.

Тома Белев от Асоциация на парковете в България представи резултатите от последния анализ, обхващащ периода 2013-2017 г.

Приеха строги мерки срещу сечта и отмениха мораториума за износ на дървесина

Приеха строги мерки срещу сечта и отмениха мораториума за износ на дървесина

На първо място депутатите забраниха сечта през нощта

По думите му основният проблем в незаконния дърводобив е как стига дървесината до клиентите. Той обясни, че има и външни и вътрешни фактори, които влияят на увеличеното количество незаконен дърводобив. Сред тях е факта, че парите отделени от бюджета за ИАГ са намалени за този период с 30%, за периода се увеличава и бедността на населението. Има и 15% увеличение на средния разход на дървата, които се плащат. Освен това броят на горските инспектори е намалял. Ниски заплати били причината за това. Фиктивността на административно наказателни производства също спомагала нелегалния дърводобив - само 15% са събраните глоби за периода.

Природозащитниците се оплакаха, че медиите нямат рубрики специално за горите, а 40% от територията на страната ни представлява гори.

Добромир Добринов от WWF даде препоръки на база на анализа. Природозащитниците искат промени в три посоки - организация, законова рамка, човешки ресурс.

Той призна, че държавата е направила много стъпки в посока защита на горите, но все пак те не дават резултати. Държавата определено е положила старание, но не е успяла да достигне практически успех, заяви Добринов. Природозащитниците предлагат организационни мерки, с които обществото да бъде информирано за действията, които държавата предприема. Искат и да се изготвя ежегоден доклад за състоянието на горите, който да се публикува.

Сред меркте,които според тях ще бъдат от полза, е финансирането на сектора. Екоорганизациие искат Изпълниелна агенция по горите да не е под шапката на Министерство на земеделието, храните и горите. По-високи залати за горските инспектори ще помогнарт, смятат от WWF. 

Припомняме, през 2015 г. депутатите забраниха за три месеца изпращането на необработен дървен материал от страната ни, като обещаха за това време да изготвят законодателни промени, с които да постигнат подобряване на контрола в гората и да спрат незаконната сеч. По-бавното разглеждане на тези изменения в пленарна зала обаче доведе до удължаване на мораториума, който продължи близо 4 месеца.