БЗНС с огромна тревога следи усложняващата се епизоотична обстановка в страната, свързана с епидемията от африканска чума по свинете (АЧС). Държавата имаше възможност за реакция и адекватни превантивни мерки, но такива не бяха предприети от компетентните държавни органи и организации, пишат те в свое становище изпратено до медиите.

"Прословутата ограда не бе решението за предпазване от разпространението на АЧС. Тя се оказа поредната удобна възможност няКОЙ да се облагодетелства. БЗНС е силно обезпокоен от продължаващото разпространение на вируса на АЧС. Разтревожени сме от мерките за справяне чрез умъртвяване на всички животни в "задния двор", коментира БЗНС.

Според тях, "още по-притеснителни са изказаните съмнения относно съществуването на този вирус и внушенията, че това е измислица с цел умъртвяване на животни и умишлено затваряне на животновъдни ферми. Засегнати са дребни и едри фермери".

"Тази криза засяга стотици български семейства, струва на държавата милиарди, а сумата нараства всеки ден с всяко ново засегнато стопанство и семейство. Очаква ни голяма епизоотична и икономическа криза в сектор "Земеделие", допълват те.

Десислава Танева очаква още огнища на чума в страната

Десислава Танева очаква още огнища на чума в страната

13 европейски страни поразени от чумата по свинете

Във връзка със ситуацията, БЗНС настоява:

БАБХ и Министерството на земеделието и храните да установят еднозначно преносителя на заразата и да ограничат разпространението й в нови региони на България. Ако е необходимо, да се ангажират сили и средства на МВР, МО, държавните горски стопанства, ловни дружини в цялата страна.

Да се проведе широка общодостъпна разяснителна кампания за превенция, която да достигне до всички институции и стопани - дребни и едри.

Да има адекватни компенсации на всички засегнати производители, както и държавно финансиране за бързи превантивни мерки. Защитата на българската земя, на родното производство и на всички земеделски стопани е отговорна държавна политика, която правителството е длъжно да предприеме в този критичен момент.

Видин да очаква огнище на чума според логиката на заболяването

Видин да очаква огнище на чума според логиката на заболяването

Дамян Илиев уверен в мерките, но те да се спазват