Ще изготвим в срок доклада за инвентаризацията на парните газове за 2005 година и той ще бъде представен своевременно.

Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в кулоарите на парламента, уточнявайки, че все още България не е получила предупреждение от ЕК.

Според него по въпроса има недоразумение. Явно има различни тълкувания от страна на експертите - едната отправна точка във времевата рамка е 15 януари (важаща за страните членки на ЕС), а другата, според рамковата конвенция, (отнасяща се за страните-кандидатки и тези извън ЕС) е 15 април, поясни Чакъров.

Той каза, че е разпоредил по отношение на всички докладвания министерството вече да подхожда като за страна членка на ЕС.

Чакъров каза още, че ако получим такова предупреждение, докладът ще бъде представен преди крайния срок и ще съдържа всички детайли както е редно.
Обсъдили сме ситуацията, ускорили сме работата, така че докладът ще бъде представен преди крайния срок, категоричен е Чакъров.

Припомняме, вчера от Еврокомисията разпространиха съобщение, че няколко страни, сред които и България, не са представили в срок подробен доклад за напредъка в ограничаването на емисиите вредни газове.

Поради това от Брюксел заявиха, че започват процедура, която може и да стигне до евросъда.