Големите български частни железопътни превозвачи ще излязат на протест, ако Министерството на транспорта не се откаже от повишените, по думите на бранша, трикратно такси за ЖП превоз. В противен случай ще се стигне до активни протестни действия. Това заявиха на брифинг в БТА от бранша.

"Много меката дума е несериозно. Можем да използваме много по-силни думи. Предлагам на държавните институции да решат този казус, така, както е решен в целия ЕС", заяви Петко Несторов, председател на Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт.

В конкретика - таксите били повишени между 2,7 и 2,8 пъти.

Според Несторов няма проблем в повишаване бе таксите, но това следвало да се прави след анализ.

"Свидетели сме на пълна липса на адекватни действия в железопътния транспорт. (...) Това, което се случва в момента, е ,меко казано, незаконно и недопустимо", добави той.

А в същото време в Европейският съюз позволява такси от по 2 евро на километър за ЖП превозите, а дори и повече, но следвало да има обосновка, ако таксата е по-голямата. Такава обаче според ЖП бранша няма.

"Всичко това се случва някъде в НКЖИ, сменят таксата, но не смятат за нужно да кажат защо - разчитаме на вас, медиите, което налага това, тази драстична промяна", остър бе Несторов.

Недоволните браншовици настояват и НКЖИ да ги повика на среща, на която да обсъдят казуса.

В същото време в 14 днес транспортният министър Георги Гвоздейков ще даде брифинг по темата в подопечното му ведомство.

Частна компания получи лиценз за пътнически жп превози у нас

Частна компания получи лиценз за пътнически жп превози у нас

До този момент лиценз притежаваше единствено държавната БДЖ