Темата за домашното насилие да стане ежедневен разговор, защото всеки ден се случва и тенденцията е родителските конфликти да ескалират през последните 2 години. Това заяви Мария Чомарова, директор на Фондация "Асоциация Анимус", по време на пресконференция в БТА, на която бе представен проект за борба с домашното насилие над деца - "Бодрози".

Проектът съвпаднал с кризата COVID-19, а в такива ситуации хората си изкарват напрежението върху децата или жените, тъй като възрастните по-рядко избухват на работните си места, а за децата няма последици, поясни специалистът и уточни, че имало изключително увеличение на конфликтите между деца и родители и конфликти между поколенията.

Чомарова е категорична, че целта на институциите и проектите не е да се отнемат деца в нито една държава, включително и в България. Особено нашата страна няма капацитет в приемна грижа и няма къде да се отделят децата.

Образователните институции със слаб интерес към насилието над деца - наказват, вместо да помагат

Образователните институции със слаб интерес към насилието над деца - наказват, вместо да помагат

Децата не искат бащите им да отиват в затвора, а насилието да спре

Според статистика на "Анимус" през 2020 г. при затварянето по време на пандемията националната линия за защита на деца от насилие е отчела 150% увеличаване на обажданията от деца. Непрестанно увеличение на обажданията имало и на националната линия за хора, пострадали от насилие - за 2 г. са се увеличили около 40%, което се дължи не просто на увеличеното насилие, а на обществените нагласи, които започват да се променят и започва да се говори сериозно, има промяна на нагласите в обществото, хората са окуражени, пострадалите са по-смели да търсят помощ.

Катя Кръстанова от фондация "Анимус" повдигна темата и за децата, жертви на сексуално насилие, които са по-малко на брой, но там "са чудовищни неща". Те са се увеличили с 30% по време на пандемията.

Проблемът с педофилията в България е много сериозен, наказанията са изключително малки, няма регистър, не се говори за този проблем, но той е истински сериозен и разпространен, посочиха още специалистите.

Все повече сигнали за насилие над деца у нас

Все повече сигнали за насилие над деца у нас

80% от докладваните случаи са били в семейна среда