3,024 млн. лева отделя българската държава за зелени работни места. По думите на социалния министър Тотю Младенов поне 2100 човека ще бъдат заети по мярката, подпомагаща зелената икономика у нас.

Държавата отпуска на работодателите за зелени работни места 240 лева месечно за заплата на наетите. Срокът, за който се поема заплатата, е 6 месеца. Не се субсидират обаче осигуровките, обясни Тотю Младенов.

Той посочи, че работодателят, ако иска може да плаща по-висока заплата на наетите, както и да ги остави на работа след 6-месечния срок.
Така процедурата по кандидатстване започва през февруари. По мярката могат да кандидатстват работодатели без изискуеми публични задължения.

Това е много добра мярка, категоричен е социалният министър, като уточни, че тя стартира пробно тази година, но министърът вярва, че ще е успешна и затова планира през следващата година да бъдат заделени повече средства за тази мярка.

Силно се надявам, че ще има интерес, заяви от своя страна екоминистърът Нона Караджова.
Социалното ведомство очаква да бъда усвоена цялата държавна субсидия. По програмата могат да бъдат наети хора за добив на тор, производство на хартия и картон, производство на пещи и горелки.

Могат да бъдат наети и хора в секторите за събиране, пречистване и доставяне на води, събиране на опасни отпадъци, оформяне и поддържане на озеленени площи.