Агенцията за социално подпомагане ще отпусне еднократна помощ в размера на 375 лв. на близките на загиналите и на пострадалите при тежката катастрофа край Своге.

Въпросната сума е максималната, предвидена от закона, уточни социалният министър Бисер Петков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той подчерта, че потърпевшите от трагедията няма да бъдат принудени да чакат по гишета, за да получат средствата. Служители на агенцията ще ги посетят по домовете им, където ще бъдат оформени необходимите документи.

БСП иска Борисов да понесе отговорност за катастрофата край Своге

БСП иска Борисов да понесе отговорност за катастрофата край Своге

Червените виждат само едно решение - оставката на кабинета

Социалният министър коментира и наболялата тема за проблемите на хората с увреждания. Той обясни, че отпадането на зашитата им от уволнение е станало по предложение на организациите на самите хора с увреждания.

"Нормално е те да бъдат източник на работна сила, но трябва да се съобразяваме и с твърденията на работодателите, че дадено лице може да не е пригодно да извършва определена дейност... Уволнението в момента става само с предварително индивидуално разрешение от Агенцията по труда", обясни Петков.

50% от фирмите искат отпадане на защитата при уволнение за хора с увреждания

50% от фирмите искат отпадане на защитата при уволнение за хора с увреждания

Едва 19% от фирмите са наели човек с увреждане през последните 3 години

Той подчерта, че ако даден работодател не може или не желае да попълни квотата за назначения на хора с увреждания, то той е задължен да внася т. нар. компенсационна вноска във Фонда за заетост на хората с увреждания. В неговия управителен съвет е предвидено да членува и човек от национално представителните организации на работодателите.