Повече от половината фирми у нас искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания, съобщи bTV. 

По думите на Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), ако има хора, които не изкарват заплатите си в предприятието, а се ползват със защита при уволнение, това би влошило техните пазарни резултати.

Според данните на БТПП, 19% от фирмите са наели човек с увреждане през последните 3 години, а 77% - не са наели такъв човек.

Законът за хората с увреждания готов в понеделник
Обновена

Законът за хората с увреждания готов в понеделник

МТСП обобщава всички коментари от срещите

Причините - не е имало такъв кандидат, естеството на работа не позволява, и на трето място - заради защитата, която имат срещу уволнение.

Снимка 375112

Източник: БТПП

35% от фирмите искат по-голяма подкрепа за адаптиране на работните места, а 45 на сто - за допълнително обучение и квалификация.

Най-много - 52% искат да отпадне защитата срещу уволнение.

Снимка 375113

Източник: БТПП

Сега човек с увреждане може да бъде отстранен, ако инспекцията по труда го разреши.

Напредък за закона за хора с увреждания?

Напредък за закона за хора с увреждания?

Надежда за консенсус между майките, омбудсмана и социалното министерство

Припомняме, че във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка на 11 юни, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам.-социалният министър Росица Димитрова.

БСК е против философията на Закон за хората с увреждания

БСК е против философията на Закон за хората с увреждания

Бизнесът иска включването на хората с увреждания на пазара на труда

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър. Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана. Към тях се включиха и майки на деца с увреждания от Хасково. Родителите не одобряват оставките, според тях те няма да решат проблема.

След това стана противопоставяне между майките на деца с увреждания и национално представителните организации. Повод за разрива станаха думите на Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания. Тя заяви, че протестът на майките на деца с увреждания са получили над 1 млн. лева. По-късно тя не показа документи, но позициите на родителите на деца с увреждания и администрациите на организациите се раздалечиха.

Първоначалните законови промени, които се отнасят за хората с увреждания и бяха направени от омбудсмана Мая Манолова, не бяха приети.

На 18 юни ВАС отхвърли уеднаквяването на обезщетенията за хората с увреждания.

По-късно, на 6 юли, депутатите приеха промените в Закона за интеграция на хората с увреждания. Месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги в размер 15% от гарантирания минимален доход се запазва. Месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер 20% от гарантирания минимален доход също се запазва.

На 7 август бе прието да има единен регистър на хората с увреждания. Тогава вицепремиерът Томислав Дончев обеща "екстремни" срокове за подготовка на този регистър.