Има напредък около сближаването на позициите на протестиращите майки на деца с увреждания, омбудсмана Мая Манолова и експертите в социалното министерство по проектозакона за хората с увреждания, съобщи БНР. Към момента работната група заседава в социалното министерство по подготовката на закона.

Майките определиха законопроекта за хора с увреждания като боза

Майките определиха законопроекта за хора с увреждания като боза

Липса на воля за реформа... безброй празни думи...

Това потвърди омбудсманът Мая Манолова.
"Да. Приближаваме се, но така или иначе това не са искания, които са се появили между двете обсъждания, това са нашите искания от самото начало", обясни общественият защитник.

"Индивидуалната оценка, в която няма компромис, помощните средства и медицинските изделия по отношение на които няма компромис, личната помощ, по отношение на която няма компромис, достъпната среда, трудовата терапия и трудовата заетост и критериите за представителност на организациите, така че да се отвори входът и да не бъде само за един тесен кръг, малък кръг", допълни Манолова.

Според Мая Стоицева, която е сред протестиращите майки, голямата реформа тепърва предстои. "Този закон просто прави едно малко трасе с всички тези неща, които включва, но искаме да е ясно на обществото, че докато не се направи реформа в ТЕЛК, който все пак е основна база за финансиране на хората с увреждания, няма как да имаме голямата картина", посочи тя.

Манолова и майките не виждат къде е реформата
Обновена

Манолова и майките не виждат къде е реформата

Протестиращите искат оставки и са готови за втори палатков лагер

Според друга протестираща майка - Кристина Николаева - само с един, два или три закона, изготвени от едно министерство, не може да се направи цялостна реформа, за каквато майките на деца с увреждания протестират. "За да стане тая реформа, трябва да се преработят и нормативни уредби от МОН и МЗ. Да се смени медицинската експертиза, моделът и методиката, по който тя се извършва. Понятието ТЕЛК да се забрави. Ако нашите искания за Закона за хората с увреждания не бъдат приети, той ще е един малко поизлъскан вариант на стария закон", посочи тя.

Майки на деца с увреждания поискаха оставката на Минчо Коралски

Майки на деца с увреждания поискаха оставката на Минчо Коралски

Шефът на агенцията за хора с увреждания пита кои разпоредби не работят

Има вероятност на днешната среща на работната група да се постигне съгласие по текстовете на проектозакона от всички участващи страни - нещо, което не стана на продължилото 8 часа заседание миналия петък, допълват от общественото радио

За утре е насрочена и поредна среща на майките в Министерския съвет.