Агенцията по заетостта заедно с областните управители на шест месеца ще правят анализ за нуждите на бизнеса на регионално ниво. Така социалното министерство ще може по-ефективно да подпомогне икономиката със субсидираната заетост, разкри на брифинг във ведомството министър Зорница Русинова..

274 000 безработни има регистрирани у нас. 40% от тях са трайно безработни. Затова ще се стимулира мобилността на работната ръка. Ще им се дават до 200 лева да покрият разходи за детска градина, квартира и др. на новото място. Подпомаганите обаче ще трябва да са на постоянна работа.

Готвят се промени в КСО за стимулиране на работещите майки. Ако майка, която получава обезщетение при раждане, се върне на работа преди изтичане на една година, ще получава 50% от полагаемото й се обезщетение.

Средства за достъпност за хората с увреждания отделя МТСП. Общини, областни управители и централна власт да кандидатства за подобряване на достъпността на средата. Изисква се 5% съфинансиране.

С това се похвали още социалният министър.

Друга инициатива е за съвместяване на семейния живот с работата. Ще се създават детски кътове и детски градини в публичните сгради. Имало доста регистрирани в бюрата по труда учители и те можело да се включат в проектите. До 70 проекта може да е финансират с тази цел.

15 дома не са могли да организират летни лагери за деца, лишени от родителска грижа. Социалното ведомство отделя пари за лагери. За 325 деца това лято не е имало възможност за летен лагер. 653 деца са в домове, както стана ясно от думите на министър Русинова.

За скандала с насилието над деца с увреждания в Шумен, Русинова коментира, че било недопустимо да има насилие. Институциите проверявали случая.

Назначена е медицинска експертиза бито ли е детето. Важен проблем били стандартите за социалните услуги. Предстояла промяна на тези стандарти.

Нямало видеонаблюдения в домовете, защото това не бил ефективният метод за грижа над децата.  Нямало е сигнали досега срещу дома в Шумен.