Случаи на насилие са констатирани в Средно-професионално възпитателно училище с интернат „Христо Ботев” в плевенското село Подем. Това съобщават от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Проверката е инициирана по сигнал на омбудсмана Мая Манолова. Установено е, че в интерната има насилие във всички негови форми - най-често физическо между деца, заплахи, обиди и психически тормоз от деца над служители.

От ДАЗД отбелязват, че има риск за живота и здравето на настанените в интерната деца. В тази връзка шефката на агенцията Ева Жечева е предложила на просветната министърка Меглена Кунева на директора на интерната да бъде наложено дисциплинарно наказание.

Проверяващите смятат, че заложените в документите на интерната мерки за превенция на насилието, не го предотвратяват. Наказанията, които се налагали на децата, били неефективни. Нарушенията и наложените наказания не се документирали.

Ева Жечева настоява директорът на интерната спешно да вземе мерки за предотвратяване и справяне с насилието между и над деца. Трябвало да се разработи система от мерки за превенция и ограничаване на нарушенията и проявите на насилие в интерната. Тази система трябвало да гарантира безопасността и сигурността на децата, включително и от опасна кореспонденция.

Друго настояване на ДАЗД е директорът на интерната да засили контрола по отношение на сигналите за насилие, както и по прилагането на неприемливи методи за възпитание и наказание на децата.

От агенцията поясняват, че омбудсманът, Върховната административна прокуратура и Окръжната прокуратура в Плевен са уведомени за резултатите от проверката.

За втори път се прави предложение за дисциплинарка на директора на този интернат. Първото предложение било през декември 2013 г. Тогава при проверка в интерната били установени множество нарушения на правата на децата.