"Днес не е време за родителски войни. Днес е време да се чуваме и време разумът да надделее над страха от загубите. В условията на социална изолация децата имат още по-голяма нужда по възможност да контактуват и с двамата си родители. И дори да изглежда, че общи решения няма, детето се нуждае от опората и на мама, и на тате. То инстинктивно и по детски чисто обича и двамата.",

Това заявява председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, цитирана от БНТ.

По думите й влошените родителски отношения, особено в тази сложна обстановка, могат да повлияят негативно върху психоемоционалното състояние на детето.

Поставено в непознатата ситуация на изолация и едновременно с това и прекъсването на връзката с един от родителите би всяло у него още повече страх и неувереност.

Според д-р Лилова извънредното положение не може да е повод за нарушения на личните контакти. Тя е на мнение, че родителите спокойно могат да обсъдят начините, как да се виждат с децата си, така че те да са в безопасност.

Днес вариантите може да не са точно на територията на дома. Може да са в интернет и/или по телефона, но важното е родителите да не са лишени от правото да контактуват с детето си, както и то да бъде подкрепено, особено сега когато е с отдалечен достъп и от приятелите си.", допълва още д-р Лилова.

Спазвайки въведените извънредни мерки и забрани е добре да се направи общо и разумно решение от двамата родители, за това как да детето да контактува с външния свят. В момент на криза децата не бива да се чувстват изоставени, раздвоени и объркани, без значение дали родителите им споделят общо домакинство.

Д-р Лилова призовава родителите да не забравят, че децата наблюдават, как възрастните реагират на стресови ситуации и се учат до голяма степен от тях.

В случай, че единият родител се опитва да ограничи контактите с другия, подкрепа може да бъде оказана по някой от следните начини чрез: онлайн и телефонни консултации, предоставяни от ДАЗД и Министерство на труда и социалната политика; разговор по телефон или други електронни средства със специалисти от социалните услуги в населеното място.

Сега е най-подходящият момент за всички родители да се поддържат взаимно, като покажат на своите деца, че са тяхната сила и устойчивост да оцеляват, независимо дали са заедно или са разделени, допълват още от ДАЗД.