Зелените тигри и ПП „Зелена Партия - Българските Зелени" отбелязват по нетрадиционен начин Европейския ден без автомобили.

От 10,30 часа на площада пред НДК в столицата младите еколози от организацията „Зелени тигри" и представители на ПП „Зелена партия - Българските зелени" ще запознаят гражданите и журналистите с ползата от това да караме по-често велосипед, вместо кола. Това е едновременно здравословно и екологично.

Еколозите посочват и необходимостта от обособяване на повече добре поддържани пешеходни зони и велоалеи.

Младите еколози в инициативата ще представят „истинското" лице на автомобилите - едни от основните замърсители на въздуха, който ежедневно вдишваме през белите си дробове.

За целта два аавтомобила ще бъдат „облечени" в атрактивни костюми.

Брошури активисти на „Зелена партия - Българските зелени" ще информират за историята на Европейския ден без автомобили.

Еколозите излизат и с конкретни предложения, адресирани до столичния кмет и управляващата коалиция, за неоложните мерки, които трябва да бъдат взети, с цел ограничаване на задръстванията, стимулиране използването на алтернативен транспорт, намаляване на вредните газове, отделяни в атмосферата.

Европейският ден без автомобили се отбелязва на 22 септември всяка година. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение.