Ден на отворените врати е днес в българското народно събрание, съобщиха от парламента. По повод 139-ата годишнина от Учредителното събрание парламентът ще отвори врати за посетители от 10.00 до 16.00 часа.

Гостите ще могат да видят оригиналите на Търновската конституция и на "Сребърната конституция" - издадена поради приети промени в основния закон на 9 юли 1911 г. Тя е наричана така за това, че нейната корица е от ковано сребро с позлата.

В Клуба на народния представител е документалната изложба "Основите на българския парламентаризъм". Експозицията е организирана в сътрудничество с Държавна агенция "Архиви".

Посетителите могат да разгледат пленарната зала на Народното събрание, както и постоянната експозиция, свързана с историята на законодателната институция.

Първите гости на парламента бяха ученици от столичното 129-то училище "Антим І" и студенти по право. Те бяха посрещнати от заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов. Той заяви, че в парламента не само се полагат основите на българската държава и се приемат закони, но и се създава български дух.

По-късно от законодателния орган съобщиха, че над 5 500 граждани са посетили парламента.