Националният омбудсман Диана Ковачева сигнализира депутатите, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика, че хора с ТЕЛК остават без помощта заради промяната в Закона за здравето, с която отпада извънредната епидемична обстановка от 1 април.

Това се случи по време на Национална кръгла маса "Тенденции, проблеми и новости при медицинските изделия и помощните средства", провеждаща се в Народното събрание. На място присъстват председателят на парламента Никола Минчев, представители на МЗ, НЗОК, МТСП и 21 НПО за хората с увреждания. 

Втори ден се забавя изплащането на пенсиите в офиси на "Български пощи"

Втори ден се забавя изплащането на пенсиите в офиси на "Български пощи"

Изплащат и пенсии за минал период

Ковачева сигнализира, че е изтекъл срокът на десетки телкови решения. Затова омбудсманът е била сигнализирана от жалби на граждани.

По думите й, потърпевшите са предприели мерки, но най-ранните дати за издаване на ТЕЛК са през месец май.

"Тези хора ще останат без права, затова съм сезирала министъра на здравеопазването, социалната и здравна комисия в петък", посочи тя.

От юли помощните средства и медицинските изделия ще се предписват електронно

От юли помощните средства и медицинските изделия ще се предписват електронно

"Информационно обслужване" тества електронното включване през ЛКК-РЗОК-НЗОК

Ковачева препоръча да се удължи срока на телковите решения с три месеца. От ресорните комисии тя е получила обещание, че спешно ще се търси решение. Ковачева смята, че издаването на декларации при ТЕЛК трябва да става автоматично, за да няма подобни проблеми.

Омбудсманът добави още, че е сезирана със жалби и за PCR-тестовете за коронавирус, като най-често те са свързани с това, че тест се изписва за един член на семейството, а на останалите - не.