Всичките подаръци за българчетата в Босилеград пристигнаха и се раздават на на децата, пише БНР.

С 5 дни закъснение до Босилеград стигнаха всичките 180 пакета, информира директорът на Културно-информационния център на българите от Западните покрайнини Иван Николов.

Коледните подаръци ще стигнат до децата на Босилеград
Обновена

Коледните подаръци ще стигнат до децата на Босилеград

Премиерите на България и на Сърбия са разговаряли

В подаръците има книжки, играчки, боички, сладкиши и други на обща стойност около 400 лв. Неофициално се твърди, че стойността на подаръците е 280 лева, допълват от общественото радио.

Заради митническите изисквания и нормативи задължително е трябвало да бъде наета спедиторска фирма, която след като получи разрешение, със собствен транспорт да премине по маршрут през друга митница и да заобиколи с повече от 200 километра - през Калотина, за да стигне в Босилеград.

Отделно трябвало да се платят необходимите митнически такси, товарителници и куп други специално определени формалности. Така подаръците са оскъпени 20-кратно, пише в специална публикация по случая проф. Лозан Митев, председател на гражданския комитет "Западни покрайнини".

"Да не говорим за моралното унижение и за логическото безсмислие, което трябваше да се решава от министър-председателите на двете държави", добавя Митев.

Децата на Босилеград вече получават подаръците си в Културно-информационния център, след като напразно чакаха пакетите си на тържеството преди Коледа.

ВМРО предупреди за гавра с българи в Босилеград и спрени на границата детски подаръци

ВМРО предупреди за гавра с българи в Босилеград и спрени на границата детски подаръци

Искат спешна реакция от българското външно министерство