Общинските детски градини ще са безплатни в цялата страна от септември тази година. Това обяви пред bTV председателят на парламентарната социална комисия Искрен Арабаджиев.

Освен това се предвижда да бъдат компенсирани и родителите на деца до 3-годишна възраст, които не са приети в общинските ясли. За справка, в момента се подпомагат само тези с деца над 3 години. Сумата в момента е 291 лв. месечно, като вероятно тя ще бъде увеличена.

Безплатни детски градини - да заметем проблема под килима на популизма

Безплатни детски градини - да заметем проблема под килима на популизма

С идеята, която спестява най-много 60 лв. месечно на семейство, всъщност не се решава нито един от проблемите

Арабаджиев поясни, че ще остане условието родителите да са кандидатствали за общинско детско заведение и детето да не е прието.

Той потвърди, че пенсионерите, които са получили по-малко пари през януари, отколкото през декември, ще бъдат компенсирани със задна дата - от първия месец на тази година, като компенсацията те ще получат с пенсията за февруари.

Арабаджиев изрази надежда след юни COVID добавките към пенсиите да отпаднат, а от юли да има добро увеличение на парите на най-възрастните според приноса им в системата. Той е на мнение, че добавките не са добър механизъм, защото изкривяват системата.

Безплатните детски градини биха стрували под 70 млн. лева, изчислява фондация

Безплатните детски градини биха стрували под 70 млн. лева, изчислява фондация

Преобладаващите нагласи в общините са таксите да отпаднат