Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров. То е във връзка с Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-07-5 от 2008 г. на МТСП за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, публикуван за обществено обсъждане със срок до 1 юни т.г. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

По думите й са необходими цялостна политика, работещи мерки, интегриран подход за решаване на проблемите в сферата на социалното подпомагане, с нова философия, цели и принципи. Според Ковачева системата на социалното подпомагане има спешна нужда от реорганизация, която да доведе до по-ефективно използване на публичните средства.

Омбудсманът подчертава, че новата редакция на ал. 4 предвижда диференцираният доход за отопление да се определя от основата за подпомагане, чийто месечен размер е 30 процента от линията на бедност за съответната година, коригирана със съответния процент за групата, към която принадлежи лицето. Обособени са пет групи с лица в уязвимо положение, като основните категории са: живеещите сами, бременните, децата до 18 години и родителите, които отглеждат сами децата си, както и съжителстващи лица.

Ковачева изразява притеснение, че в проекта за Наредба не са изведени изрично други категории уязвими граждани, които са част от действащата редакция на Наредба № РД-07-5 от 2008 г. - като възрастните и хората с увреждания. По думите й не става ясно дали правоимащите групи лица, посочени в точки от 15 до 17, запазват правата си и в новия проект.

Според нея заради влошеното си състояние, хората с увреждания имат специфични потребности и нужда от допълнителна социална подкрепа, защото тяхното финансово състояние е повлияно от по-високия риск от бедност и безработица, както и от значителните разходи, които е необходимо да извършват за компенсиране на дефицитите и преодоляване на съществуващите бариери при взаимодействието със заобикалящата ги среда.

"Необходимостта от адекватна помощ е обусловена и от изискванията на международните правозащитни актове, по които държавата ни е страна - като Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и Хартата на основните права на Европейския съюз, посочва още Диана Ковачева.

Омбудсманът алармира, че новият правилник за ТЕЛК оставя нерешени проблеми

Омбудсманът алармира, че новият правилник за ТЕЛК оставя нерешени проблеми

Диана Ковачева изпрати становище до служебния здравен министър Асен Меджидиев