Вторият ден на Рождество Христово е наречен в православния ни календар "Събор на Пресвета Богородица". Той е посветен на св. Дева Мария, която е избрана да роди Богомладенеца и да Го яви на света. Събор означава съборно общо богослужение.

Днес се почита и св. Йосиф Обручник, на чиито грижи били поверени Божията майка и Богомладенеца. Той е земният баща на Христос, затова и 26 декември се приема за Ден на бащата.

Рождество: Нова надежда и послание да бъдем мъдри и добри

Рождество: Нова надежда и послание да бъдем мъдри и добри

Екипът на News.bg пожелава на своите читатели много здраве, нова надежда, топлина в домовете и светъл хоризонт за България!

След тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден църквата събира вярващите да възхвалят Божията майка. Тя стои зад всяка стъпка на родилия се от нея Син. Дава Го на света в чисти пелени, приема Го от кръста наранен и окървавен от света. И всичко това без ропот или протест - със смирение и преданост на волята Божия. Днешният ден е посветен на майчния й подвиг.

Днес се отдава почит и към св. цар Давид като родоначалник на Иисуса Христа и на св. Яков брат Господен, първи християнски епископ на град Йерусалим.

Имен ден празнуват Давид, Дацо, Дачо, Жозеф, Жозефина, Йосиф, Йосифа и техните производни.