Доброволци природозащитници почистват днес 11-те природни парка у нас.

При подобна акция преди две години бяха събрани близо 12 тона отпадъци.

„Тези, които почистват днес, не са тези, които замърсяват парковете." - коментира пред БНР един от организаторите на проявата - Константин Иванов от Световния фонд за дивата природа.

По думите му, отпадъци в паркове оставят любителите не на природата, а на пикниците.

„Обикновено това не са и туристи, които отиват на планина и на чист въздух, това са хора, които отиват събота и неделя на планина, това са хора, които отиват там на пикник и съответно, след като хапнат и пийнат, всичките опаковки, пластмасови тъкани остават около тези места за пикник. Това са местата, които ще се почистват най-много." - допълни  Константин Иванов.

Еколозите подчертават, че природните паркове нямат и няма да имат изградена система за събиране на отпадъци, защото заемат голяма територия - около 3 процента от цялата територия на страната.

„Моята препоръка към хората, които отиват в дивата природа, без значение дали е природа или национален парк, каквото и да занесат със себе си там да си го върнат обратно." - апелира Константин Иванов.

Към акцията по повод Националния ден за почистване на природните паркове в България 23 май се присъединиха и столичани, които днес почистват коритото на река Перловска.

„Условно приехме, че Перловската река е природният парк на района. Затова те решиха, организацията, да предприемат почистването и по този начин да помогнат на района." - заяви кметът на район „Оборище" Пенка Ерменкова.

Инициатори на почистването са фондация „За Оборище" и столичният район „Оборище".