Започва акция за почистване на „Седемте езера" в Национален парк „Рила". Тя е организирана от екологично Сдружение „За Земята" и ще продължи до 29-ти август.

Почистването е част от дванадесетгодишната кампания за почистване на труднодостъпни защитени територии, която обхваща по-голямата част от туристическите маршрути в националните ни паркове.

От организацията посочват, че един от резултатите й са над петдесетте тона отпадъци, събрани и изнесени от високопланински езера, върхове, хижи от 1999г. насам с помощта на общо над 1000 души.

Ако искате да се включите в акцията, може да получите повече информация за нея тук.

В кампанията тази година се очаква да се включат доброволци от цяла България, разположени на палатков лагер.

Основната част от работата ще бъде насочена към ликвидирането на стари сметища непосредствено зад хижа „Седемте езера", както и към най-натоварените туристически маршрути в района.

По предварителни изчисления на организаторите в клековете над Долното рилско езеро са скрити над 2,5 тона отпадъци, складирани там за последните 20 години.

Седемте езера са емблематичен пример за екологичен конфликт и силно антропогенно въздействие върху планинска територия, изтъкват от „За земята".

Организацията участва в кампанията за опазване на Седемте рилски езера, съвместно с Граждани за Рила.

Поради тази причина инициаторите няма да използват новопостроения лифт между хижа Пионерска и хижа Рилски езера нито за извозване на отпадъци, нито за участниците в почистването.

Според организаторите лифт в района не е необходим. Те са на мнение, че той не е съобразен с българското екологично законодателство, а районът е достатъчно урбанизиран и наличието на още по-лесен достъп превръща планината в продукт за директна консумация, "подобен на ресторант за бързо хранене".