У нас за демографията се говори с клишета, което води до погрешни решения. Темата се използва за популистки цели.
Такава позиция изрази в предаването "Панорама" по БНТ доц. Георги Бърдаров, специалист по демография и преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

"Аз съм категорично против всякакви апокалиптични и катастрофични прогнози, тъй като те насаждат паника, не почиват на обективните реалности. Не се стига до същността на проблемите, а се минава по една популистка линия, след като излязат резултатите на НСИ за демографията." - подчерта ученият.

По думите му, демографското състояние на България е естествен процес - България е част от развития свят, в който като цяло протичат подобни процеси.

Българите обаче не бива да бягат от реалността - страната ни е в демографска криза и от 29 години е в тройката държави с отрицателен естествен прираст. Според доц. Бърдаров, основният проблем в България е, че за демографията се говори с клишета, от това произтича вземането на погрешни решения, а вината се търси в ниската раждаемост.

"В България няма ниска раждаемост. Има съвсем нормална раждаемост за европейска държава на този етап от своето развитие." - увери доц. Бърдаров.

Рекордно висока раждаемост в Пловдив

Рекордно висока раждаемост в Пловдив

Над 400 бебета са се родили за месец

Той поясни, че в момента в детеродна възраст влиза поколението, родено през периода 1995-2000 г., когато България е била в тежка демографска криза. По това време има много емигрирали семейства и затова в момента може да се твърди, че раждаемостта е стабилна, просто детеродният контингент е малък.

Един от най-големите проблеми, свързани с демографията в България е застаряващото население - вертикален демографски дисбаланс, което е факт заради голямата миграция на младо население.

"Когато говорим за демография в България, трябва да говорим за едно единствено нещо - увеличаване на дела на младото население. Не можем да вдигнем раждаемостта сензационно по никакъв начин." - посочи ученият.

Според него, ключовата дума за справяне с демографския проблем е "образование".

С най-висока смъртност сме в ЕС и сред последните по раждаемост

С най-висока смъртност сме в ЕС и сред последните по раждаемост

населението в България към 1-ви януари тази година е било 7,050 милиона спрямо 7,101 милиона