Две организации по оползотворяване на отпадъците от опаковки внесоха в Софийска градска прокуратура сигнал за евентуални нередности при работата на Министерството на околната среда и водите.

Става въпрос за „Импакт Корпорейшън" и „Рекопак". Сигналът е подаден от Милена Иванова, изпълнителен директор на „Импакт корпорейшън".

В него се настоява да се направи проверка защо и как на 5 февруари тази година на официалния сайт на МОСВ е била публикувана информация за стартиране на процедура за отнемане на разрешенията на двете организации, преди издаването на съответния административен акт и преди да бъдат уведомени дружествата.

„От „Импакт  Корпорейшън" посочват, че изнесеното на сайта на Министерството не отговаря на истината и дружеството е изпълнило в пълен обем отговорностите си по Закона за управление на отпадъците.

Кой си е позволил официалното пускане на пресинформация към медиите преди ние като потърпевши да сме получили Заповед на министър с ясни мотиви, питат от „Импакт Корпорейшън".

От организацията посочват, че дни преди да излязат заключенията на комисията за проверка на одиторските доклади зам.-министър Манева е цитирана от медиите с изказвания за отнемане разрешителните на две организации.

Седмица след това, на 01.05.2010 г., в национален всекидневник е излязла статия, в която се цитира официален източник от МОСВ, според който на „Импакт Корпорейшън" АД  ще бъде отнето разрешителното. Как „високопоставеният" източник от МОСВ е подал подобна новина, след като към тази дата работата по одитните доклади не е приключила, питат още от организацията.

От там допълват, че се създава впечатление, че е налице е добре планирана каскадна атака срещу дружеството.

Зададен е и въпрос има ли данни за корупция и оказван ли е  натиск върху членовете на комисията за немотивираното заключение, че „Импакт корпорейшън" не си е изпълнил целите в Министерството.

В заключение „Импакт корпорейшън" настоява от  прокуратурата да бъдат осветлени всички одитни доклади на останалите организации по оползотворяване и те да бъдат проверени по съответния ред.