Европейската комисия ще финансира с над 233 милиона евро дванадесет нови стратегически проекта в 10 страни членки по програмата LIFE в подкрепа на изпълнението на амбициите в областта на околната среда и климата по Европейския зелен пакт.

Финансирането е предназначено за България, Чехия, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Литва, Австрия, Полша и Финландия и цели страните да постигнат своите национални цели в областта на околната среда и климата, както и да допринесат към екологичния преход на ЕС.

В България финансираната инициатива е по линия на програмата LIFE "Климат": стратегически интегриран проект LIFE-SIP CLIMA-SUMP, в който участват шест общини - София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора. Проектът цели да подпомогне местните органи да създадат административни, организационни, технически и финансови условия за пълното изпълнение на плановете за устойчива градска мобилност и постигането на мобилност с нулеви емисии.

Цел на проекта е преодоляване на административните, организационни и финансови предизвикателства и изграждане на климатично неутрално и устойчиво общество. Проектът обхваща 30% от населението у нас и включва дейности като изграждане на общински капацитет, мобилизиране на ресурси, координиране и мониторинг на мерки и насърчаване на участието на заинтересованите страни.

ЕК предлага мерки в помощ на "зеления преход"

ЕК предлага мерки в помощ на "зеления преход"

Очаква се потреблението на електроенергия в ЕС да нарасне с около 60% до 2030 г.