Екологични сдружения се заканиха, че ноември отиват в Брюксел и ще сезират Комисията по околна среда, Комисията по здравеопазване и ОЛАФ за огромни нарушения, извършвани по отношение на околната среда. Те визираха министъра Нона Караджова и я упрекнаха в конфликт на интереси.

Една от най-фрапантните схеми за облагодетелстване на частни фирми е в Ямбол, съобщи Диана Бончева от „Движение с екологична насоченост". Тя съобщи, че бивш работодател на Нона Караджова бил от кръга на лицата, получаващи обществени поръчки на Министерството на околната среда и водите. Той участвал в заседания, имал предварителна информация, синът му бил назначен в междинното звено в МОСВ, което „казва" кой проект ще бъде финансиран, посочи Бончева.

По думите й само по времето на мандата на Нона Караджова неговите фирми са спечелили над 4 млн. лв. за консултации. Тя каза, че са сезирани органите за конфликт на интереси, тъй като синът му е в дирекцията за преценяване на проектите. Според екологичните сдружения Нона Караджова е опънала чадър над „Екобулпак".

Те я упрекнаха, че умело прикрива престъпления по отношение на околната среда и изтъкнаха, че няколко пъти са алармирал, че при експлоатацията на мина „Бели бряг" Драгоман е пред угрозата да няма питейна вода.

„С всички документи и факти отиваме в Брюксел и няма сила, която да ни спре", категорично заяви Бончева.