Ако столичният общински съвет не ускори процедурите за изграждане на завод за обработка на отпадъците, конкурсът може да бъде реализиран чрез изпълнителната власт.

Около тази идея са се обединили министрите на околната среда, регионалното развитие и на транспорта, както и столичният кмет Бойко Борисов, съобщава БНР.

Министърът на екологията Джевдет Чакъров заявил, че правилното решение на проблема е в това по-скоро да се изгради завод за унищожаване на битовите отпадъци на София, като междувременно трябва да се намери най-правилният подход за временно съхранение на балите с боклук.

По думите на Чакъров всички възможности ще бъдат прецизирани, като няма да бъде изключена нито една от посочените площадки.

Чакъров добави, че технологията на унищожаване на боклука трябва да отговаря на европейските критерии и на съвременните практики.

Той гарантира, че ще бъде направен добър подбор, тъй като в Министерството на околната среда и водите има много добър и компетентен екип.

Министърът на екологията добави, че от ведомството му ще обединят усилията си със столична община, така че да намерят най-правилното решение и проблемът с битовите отпадъци да отпадне от дневния ред на обществото

Междувременно стана ясно, че следващата седмица кметът на София Бойко Борисов ще свика извънредно заседание по проблемите с отпадъците.