Значителни нарушения са констатирани при изграждането на пречиствателни станции и канализационни мрежи в малки населени места (под 2000 жители) за периода 1 януари 2008 г. - 30 септември 2009 г.

Това показват първите резултати от проверката, назначена от министър Нона Караджова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Целта на проверката е да се направи анализ на финансирането на екологични обекти през последните години и причините, поради които ресурсът, с който е разполагало МОСВ, е разпилян за малки обекти, без да са изпълнени задълженията по Договора за присъединяване към ЕС.

Досега са проверени 26 обекта по документи и на място. Основните изводи показват, че:

- всички проекти са без икономическа обосновка

- от всички обекти само три са въведени в експлоатация

-  повечето случаи ВиК дружествата не желаят да поемат експлоатацията и поддържането на изградената мрежа

- в местата, където има изградена пречиствателна станция за отпадъчни води, няма лабораторни проби и доказан ефект на пречистване

- изградените съоръжения не са натоварени поради това, че към тях са включени минимален брой ползватели

Проверките се извършват от комисия от експерти от Дирекция „Води", четирите басейнови дирекции и независими експерти съвместно със специалистите, изпълняващи функциите на инвеститорски контрол към ПУДООС в съответните регионални структури и представител на РИОСВ на територията на одитирания обект.