Служители на Министерството на околната среда и водите ще обменят опит с испански експерти по отношение на предварителния контрол при усвояването на средства от структурните и кохезионния фонд.

Това беше договорено на среща между министър Джевдет Чакъров и испанската му колежка Кристина Нарбона Руиз в София, съобщиха от ведомството.

Българските експерти ще посетят Испания между 15 и 31 януари. Те са от дирекциите „ФЕСОС" и „Кохезионна политика за околна среда" на МОСВ.

От 1 януари 2007 година МОСВ поема и функциите на предварителен контрол при усвояването на средства по програма ИСПА, структурните и кохезионния фонд, които дотогава се изпълняваха от Делегацията на Европейската комисия в България.

Двамата министри са се договорили за сътрудничество и в сферата на опазването на биоразнообразието в двете страни, както и при изграждането на европейската мрежа НАТУРА 2000 в България.

По думите на Кристина Нарбона 25 процента от територията на Испания попадат в НАТУРА 2000 и процесът на изграждането й е продължил около 6-7 години.

Тя добави, че средствата, отпускани на собственици и ползватели на земи, попадащи в екологичната мрежа, са един от механизмите на испанската държава да спре обезлюдяването в селските райони.