"Много е лесно да се предлагат облаги, които трябва да ги платят работодателите, всякаква логика липсва да се мотивира едно поведение с платен годишен отпуск. Целта е да се отнеме вниманието от по-важни проблеми".

Така смята Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Така той коментира за "Денят ON AIR" предложението на ВМРО за 2 дни повече платен годишен отпуск за непушачите.

Според него, подобни навици на работещиъе нямат пряка връзка с трудовите им такива. Категориите "пушач" и "непушач" са твърде относителни, обясни Иванов съмненията си в предложението.

По думите на финансовия експерт Мика Зайкова, която също коментира идеята, самият премиер бил изненадан от предложението на ВМРО.

ВМРО предлага още два дни платен отпуск за работници непушачи

ВМРО предлага още два дни платен отпуск за работници непушачи

Защото пушачите си осигурявали допълнителна нерегламентира почивка

Трябва да се направи оценка на въздействието, преди предложенията да влизат в пленарна зала, припомни тя.

"Има пушачи, които пушат по 1-2 цигари и те не излизат през 15 мин. Ако целта е да накараш пушачите да не пушат няма да стане. Това е недомислица, нещо казано и скалъпено набързо", подчерта тя.

За нея, идеята също е отвличане на вниманието от по-наболели проблеми, като например водната криза в страната, за предотвратяването на която през годините властите не са взели адекватни мерки.

Според воеводите пушачите излизали да пушат извън работните помещения и така си осигурявали допълнителна нерегламентирана почивка. Затова непушачите трябвало да бъдат стимулирани, защото били поставяни в дискриминационни условия спрямо любителите на тютюна.

С това се опитваме да допълним тази тотална забрана за тютюнопушене на обществени места, обясни Александър Сиди.

От мярката ще могат да се възползват и пушачите, стига да не палят цигара на работното място, а след работа.

АИКБ упрекна синдикатите, че само критикуват, а не виждат проблема с болничните

АИКБ упрекна синдикатите, че само критикуват, а не виждат проблема с болничните

Предвижда се намаляване на болничните на 120 дни годишно

Двамата експерти коментираха и други актуални въпроси, като плащането на болничните на работещите, което доведе до разгорещени дебати.

"Голямата част от мерките за болничните, които се предлагат е за контрола върху тях. Трябва да бъде оценено въздействието. Оказва се, че анализът признава, че има проблем с болничните", счита Иванов.

Според него сега не се прилага никакъв контрол.

Зайкова призна, че има и фалшиви болнични, но не скри, че българинът често е болен и без достъп до качествено здравеопазване. Особено болезнен е този проблем в малките населени места, напомни тя.

Основното нещо, което трябва да се направи, е ефективен контрол за болничните", посочи още Зайкова. 

Припомняме, че идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

На 19 ноември премиерът Бойко Борисов заяви, че първият ден от болничните остава платен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ "Подкрепа" и КНСБ бяха категорични, че няма да се откажат от протеста.

От синдикатите предлагат работодателите да плащат първите пет дни на болничния. Правителството предлага работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не искат да плащат първите три дни от болничния. Според тях правителството цели да запази статуквото.

След това от КНСБ заявиха, че дългите болнични увеличават разходите на работодателите.