Намаляване на издаваните на броя болнични дни в годината, които може да се ползват, предвижда една от мерките на социално министерство - от 180 на 120 дни.

Това каза Марио Нинов от КТ "Подкрепа" пред БНТ. Той участва в дебат пред БНТ с Добрин Иванов от АИКБ по повод промените в сферата, които обсъжда работна група.

Според Иванов идеята личните лекари да имат право да издават до 7 дни болничен, а не 14 - както е досега, е в посока подобряване на контролната дейност, тъй като проблем има в краткосрочните болнични до 7 дни - увеличават се двукратно, а другият проблем е с болничните между 14 и 30 дни, които също се увеличават двукратно.

"Странно е как ще се намалят фалшивите болнични по този начин. При нас възникна въпросът вече болните се излекуват по-бързо ли, явно сме напреднали много в медицината", отговори Нинов.

Добрин Иванов обаче упрекна синдикатите, че не предлагат нито мерки за справяне със злоупотребите с болнични, нито подкрепят някоя от предложените.

На 463 млн.лв. са нараснали разходите за болнични за 3 години

На 463 млн.лв. са нараснали разходите за болнични за 3 години

Най-често боледуваме 7 дни от бронхит и вирусна инфекция

"Анализът на НОИ показа, че има злоупотреба с болничните и за 3 години има 53% ръст. Инспекция по труда, НОИ, БЛС, работодатели подкрепят предложенията. Но никакви проблеми не виждат синдикатите, те само обсъждат и критикуват", каза Добрин Иванов от АИКБ.

Марио Нинов от КТ "Подкрепа" му отговори, че трябва да се констатира проблемът и да се чете анализът, тъй като има повече болнични в големите градове и главно при хората над 55 г., което е напълно нормално.

Припомняме, че идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

Работодателите категорично против да плащат първите три дни от болничния

Работодателите категорично против да плащат първите три дни от болничния

Притеснение са, че правителството иска да запази статуквото

На 19 ноември премиерът Бойко Борисов заяви, че първият ден от болничните остава платен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ "Подкрепа" и КНСБ бяха категорични, че няма да се откажат от протеста.

От синдикатите предлагат работодателите да плащат първите пет дни на болничния. Правителството предлага работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не искат да плащат първите три дни от болничния. Според тях правителството цели да запази статуквото.

След това от КНСБ заявиха, че дългите болнични увеличават разходите на работодателите.

КНСБ: От 2 до 30 дни са платените болнични в ЕС

КНСБ: От 2 до 30 дни са платените болнични в ЕС

Искат среща с премиера и обсъждане на темата в НСТС