Взривът на автомобила на журналиста Сашо Диков може да е направен с експлозиви от рудник Челопеч.

Това предположение изразяват екоактивисти от „Коалиция за устойчиво развитие" в съобщение, изпратено до медиите. Преположението е направено на базата на предишни случаи, в които липсата на контрол е позволила на недобросъвестни лица да изнесат вривни вещества от рудник Челопеч, за които е установено, че са послужили за организирането на терористични актове, според информация на ГДБОП.

"Коалиция за устойчиво развитие" изразява безпокойството си от липсата на контрол върху работата с взривни вещества на Дънди Прешъс Метълс в рудник Челопеч.

Еколозите припомнят, че неотдавна ГДБОП залови 5 кг експлозиви с произход рудник Челопеч, с които били извършени терористичните актове на взривяване на офисите на ДСБ и РЗС. Според „Коалиция за устойчиво развитие" натам водят следите от снощния взрив.

Дънди Прешъс Металс не е контролирана при работа с взривни вещества в рудник Челопеч, завяват еколозите и подчертават, че местното население от Челопеч ежедневно е подложено на риск. По думите им не се дава информация за характера и състоянието на пробивно-взривни работи и размера на емисиите на вредни вещества при взривните работи.

По-късно от "Коалиция за устойчиво развитие" уточниха, че не разполагат с данни за произхода на взрива в автомобила на журналиста Сашо Диков.