Браницкият епископ Григорий и Агатополският епископ Йеротей са двамата претенденти за нов Врачански митрополит. Това са съобщават от Светия Синод. Изборите са били изключително оспорвани, като на епархийските избиратели са били необходими три тура, за да излъчат двама от предложените им от Светия Синод епископи.

Браницки епископ Григорий и Агатополски епископ Йеротей са получили изисканите от устава на Българската православна църква повече от половината гласове.

Епископ Григорий е получил 18 гласа, а епископ Йеротей - 14 гласа.

Припомняме, че до избор на нов Врачански владика се стигна след кончината на митрополит Калиник. Той издъхна на 85-годишна възраст на 26 декември след тежко заболяване.

На 85 години издъхна Врачанският митрополит Калиник

На 85 години издъхна Врачанският митрополит Калиник

След тежко заболяване

От Светия Синод уточняват, че днес са гласували 23 избиратели от 24-те - по трима свещенослужители и трима миряни от всяка от четирите духовни околии в епархията: Врачанска духовна околия, Бялослатинска духовна околия, Оряховска духовна околия, Мездренска духовна околия. Всички 23 бюлетини са валидни.

Ако Светият Синод счете избора за изряден, следващата неделя ще се поведе каноничен избор на Врачански митрополит в параклиса "Св. цар Борис - Покръстител" в Синодната палата.