18 000 евро е картината и около 5 - 5 500 евро са трите подноса, принадлежали на княз Александър Батенберг. Това заяви пред журналисти министърът на културата Боил Банов след завръщането си от участието в търга във Виена.

Припомняме, България откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг. Закупените предметите са най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

Закупените предмети, принадлежали на Княз Александър Батенберг от търга все още са в аукционната къща, днес ще бъдат заплатени. Реставратор ще помогне за опаковането им.

Министърът не знае кои са частните колекционери, участвали в наддаването, защото мнозина колекционери участват чрез подставени лица.

"Тя една сложна обстановка, много интересна. Аз бях вътре в търга. Реално аз наддавах", каза министър Банов.

Той уточни, че като държава не може да ползваме подставени лица. В самия ден на търга били пуснали слух, че имат малко пари и се явяват символично. Това беше целта, за да не вдигат цената, каза откровено Банов.

България откупи портрет на княз Александър I Батенберг

България откупи портрет на княз Александър I Батенберг

Оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от Карл Дилиц и 3 подноса

Мнението му за участието в аукциона е: "Това си е сериозна надпревара.Един от основните проблеми е това - когато се обяви, че държава ще влезе и е подготвена да плаща, цената може да се вдигне в пъти"

Предложението за участие в търга било на Националния исторически музей (НИМ). Картината не е нормално да е в НИМ, може би подносите, разясни бъдещото положение на ценните предмети министърът.

"Това са предмети на държавността, това са подноси, с които са го посрещали. Като естетика картината е невероятна. Тя има такава мащабност, този портрет той го е правил с калпак - не случайно, той е участник в Освободителната война. Знаете, че Съединението дължим до голяма степен на него", каза Банов.

Преди 10-ина дни в министерството на културата били уведомени по няколко канала за готвения търг. С министър Горанов взели това решение, но с условието да не се афишира. Всичко излиза към 80 000 лева, каза Банов.

Припомняме, Александър I Български е княз на Княжество България в периода 26 юни 1879 - 26 август 1886 година.

Волята на родения в Италия немски аристократ с френска кръв е да бъде погребан в България.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.