От 2021 г. спираме да местим стрелките на часовника. Това заяви евродепутатът Ева Майдел по повод гласуването на позицията на Европейския парламент по темата.

Тя посочи, че повечето от българските и европейските граждани ясно са заявили, че смяната на времето с един час напред и назад им влияе отрицателно. Именно по тази причина евродепутатите са поискали това въртене на часовника да спре от 2021 г.

"Галъп": Мнозинството българи не харесват смяната на часовото време

"Галъп": Мнозинството българи не харесват смяната на часовото време

Всеки пети българин няма мнение по въпроса

Искаме тази крачка към хармонизирано време да бъде възможно най-безопасна, както за гражданите, така и за вътрешния пазар, посочи още Майдел и изрази задоволството си, че в транспортната комисия е било одобрено създаването на координационен механизъм, с който държавите да синхронизират времето. Българският евродепутат изтъкна, че този механизъм е бил предложен от Комисията по вътрешен пазар, в която тя е била докладчик за групата на ЕНП.

Директивата на ЕК, дойде в отговор на широка обществена консултация, в която над 90% от гражданите се обявиха против местенето на стрелките.

Ясно е, че ако преди време аргументите за въвеждането на зимно и лятно часово време са били най-вече заради икономии на електроенергия, то днес тези икономии са незначителни, взимайки предвид технологиите на всички електроуреди за намаляване на консумацията на енергия, коментира Майдел.

Отказът от смяна на часовото време в ЕС няма да влезе в сила през 2019 г., а през 2021 г.

Отказът от смяна на часовото време в ЕС няма да влезе в сила през 2019 г., а през 2021 г.

Най-рано ще стане през 2021 г.