Предложение за поскъпване на цената на тока внесоха в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от EVN България. Дружеството иска цените на тока да се повишат от юли месец тази година.

Енергоразпределителното дружество, което отговаря за Югоизточна България, иска поскъпване на енергията за домакинствата с 6.9% за дневната консумация.

Манолова: Гражданите да имат право да дават на съд цената на ток, вода и топло

Манолова: Гражданите да имат право да дават на съд цената на ток, вода и топло

Омбудсманът сезира Конституционния съд

Ако КЕВР приеме предложението дневната тарифа на тока в тази част на България ще струва на 0,18899 лева без ДДС на киловатчас. Към момента цената за консумацията на електричество през деня е 0,17675 лева.

Дружеството иска и токът, използван през нощта, да стане по-скъп. EVN България предлага поскъпването на нощния ток с 5,4%. Това представлява промяна на цента от настоящата 0,10043 лв за киловатчас на 0,10586 лева.

Едно домакинство в Югоизточна България ползва средно 200 киловатчаса дневна и 70 киловатчаса нощна енергия. В момента сметката му е 50, 86 лева с ДДС. Ако КЕВР одобри предложението за поскъпване на тока на EVN, тя ще стане 54, 25 лв или това 3, 39 лв повече.

Токът няма да скача, защо ще протестират, гневят се от ГЕРБ

Токът няма да скача, защо ще протестират, гневят се от ГЕРБ

Това е организиран сценарий за сваляне на правителството на Бойко Борисов

От дружеството обясняват, че средно това би повишило стойността на месечната консумация с 3,39 лв. на домакинство. Изчислението е направено на база месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България.

Средно консумацията на домакинство е от 200 киловатчаса дневна енергия и 70 нощна енергия. Стойността на месечната фактура на домакинство с такова потребление би се променила с 3,39 лв. с включен 20% ДДС, т.е. от 50,86 лв. на 54,25 лв, информира EVN.

Дружеството изтъква, че ако КЕВР одобри заявените цени, ще се осигури на компанията краен снабдител EVN България Електроснабдяване разходите, с които да изпълнява лицензионните си задължения за обслужването на над 1,5 милиона клиенти в Югоизточна България.

57% от българите считат, че правителството е замесено в продажбата на ЧЕЗ

57% от българите считат, че правителството е замесено в продажбата на ЧЕЗ

Отношенията ЕС-Русия, ЕС-Турция, различията между партии и институции и техните реакции оформят сериозна червена линия в българското общество

Повишението и новите цени са калкулирани на база разходите на дружеството за изминалата година и процента на инфлацията.

По отношение на заявлението за цени на EVN България Топлофикация от 1 юли 2018 г. компанията предлага промяна на цената на топлинна енергия с 1,76% от 82,91 лв/МВтч (без ДДС) на 84,37 лв/МВтч (без ДДС).