Категорично няма да има вдигане на цената на тока. Това увери депутатът от ГЕРБ Валентин Николов на извънреден брифинг в парламента. Николов увери, че няма да се разреши самоволно вдигане на цената и припомни функциите и правомощията на КЕВР.
"Искам да уверя хората, че държавата с всички законни възможни средства ще се противопостави на всяко самоволно искане за вдигане на цената", каза още Николов.

Той констатира, че с изненада открива, че утре ще се организира протест. Според народния представител става въпрос за организиран сценарий за сваляне на правителството на Бойко Борисов.

Малко по-рано през деня от БСП обявиха, че ще участва в национален протест срещу сделката с ЧЕЗ, който ще се проведе утре, 7.03.2018 г., от 11 ч. пред сградата на Министерския съвет. Организаторите на протеста не се посочват.

Аталай видя протестите пред МС след връщането на държавата в ЧЕЗ

Аталай видя протестите пред МС след връщането на държавата в ЧЕЗ

Управляващите изпитват страх и паника

Николов посочи, че от БСП се опитват да вменят отговорности и да яхнат един проблем, както и да внушат, че ще има повишаване на цената на тока и припомни изказването на лидера си и министър-председател Бойко Борисов за организиран сценарий за свалянето на правителството.

Николов бе категоричен, че е очевидно кои са тези, които искат да свалят правителството и припомни факти от близкото минало. Така например в надзорните съвети на ЧЕЗ е участвал народният представител от БСП Антон Кутев, а в този на ЕОН, което впоследствие бе продадено на ЕНЕРГО-ПРО, депутатът Валери Жаблянов. Други червени са участвали в кабинета на Симеон Сакскобургготски по чието време е изготвена Стратегията за приватизацията на енергоразпределителните дружества в страната - Димитър Калчев, Меглена Плугчиева и Костадин Паскалев.

"Това за мен е организиран начин да се свали правителството и то незаконно", коментира още депутатът.

Александър Иванов от ГЕРБ попита защо продължават да се заиграват със страха на хората. Той успокои, че искането от 28 февруари за увеличаване цената на електроенергията, каквото има входирано в Комисията по енергийно и водно регулиране, отправят всички дружества, не само ЧЕЗ и то регулярно на всеки шест месеца. "Те спестиха да кажат истината, че и другите две електроразпределителни дружества EVN и ЕНЕРГО-ПРО също са входирали такива искания", заяви Иванов.

БСП атакува приватизацията на ЧЕЗ с три сигнала

БСП атакува приватизацията на ЧЕЗ с три сигнала

Да се провери произходът на средствата на "Инерком" за купуването на ЧЕЗ

Относно обвинението на левицата, че правителството на Борисов през 2012 г. е продало 33% дял от енергодружеството, Иванов обясни, че това е дял, който няма възпираща квота и не влияе при продажба и препродажба на активи на електроразпределителните дружества. Той попита защо непосредствено след смяната на кабинета Саскобургготски с този на Станишев от левицата не са направили необходимото, за да получат такъв контролен пакет.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова.

Още същия ден Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България. След това скандалът около продажбадата на ЧЕЗ доби не само вихрени в България размери, но и прехвърли границите на страната към Чехия.

Манолова иска КЕВР да си свърши работата за ЧЕЗ

Манолова иска КЕВР да си свърши работата за ЧЕЗ

Сделката е извършена непрозрачно според омбудсмана

Лично министър председателят се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет премиерът Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ.

От БСП обявиха, че стартират подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите задГинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%