КЕВР е единственият орган, които има право да вземе отношение по сделката за ЧЕЗ. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на bTV. Тя добави, че КЕВР е заел обичайната си пасивна позиция и призова органа да се активизира. 

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат държавен контрол в енергетиката

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат държавен контрол в енергетиката

Оставките в ключова сфера като енергетиката водят до несигурност и неяснота за бъдещето на целия отрасъл

Има проблем за потребителите в резултат сделката със собствеността на ЧЕЗ, обясни Манолова и изтъкна, че основното между потребителите и доставчици е доверието. Това което мен ме притеснява и тревожи е, че утре всеки един проблем със сметката, с авария, с възникнала грешка може да предизвика изливането на това недоверие, посочи Манолова. Сделката беше извършена непрозрачно, категоричен е общественият защитник.

"Няма информация, че купувача има достатъчно опит", посочи Манолова.

"Няма яснота, че кредите, които ще бъдат получени за осъществяване на сделката по какъв начин ще с се връщат", изтъкна Мая Манолова и добави, че контролните органи трябва да си свършат работата.

Корнелия Нинова уверява, че БСП лобира само за държавата и народа

Корнелия Нинова уверява, че БСП лобира само за държавата и народа

Кабинетът опропастява европредседателството, смята лидерът на БСП

Нужни са законодателни промени, категорична е тя.

Единственият орган, които има право да вземе отношение е КЕВР, обясни омбудсманът. Той обаче е заел обичайната си позиция на наблюдател, смята Мнолова.

Манолова посочи, че спрямо законодателството КЕВР има право да реагира и да се произнесе за сделки при положение на свръх задлъжняване. Как ще бъдат връщани тези кредити и дали няма да доведат до свръх задлъжняване, пита омбудсманът.

Най-малкото, което могат да направят е да се изисква информация, независимо какво твърди купувача. "Ама тя твърди, но дали е така", пита Манолова относно залагането на активите на дружеството. Сделката е ангажимент и отговорност на КЕВР. 

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Вторият вариант за справяне със ситуацията според Манолова е държавата да влезе в сделката. Вариантът е връщане на държавата контрола върху енергоразпределителните дружествата. Това трябва да е по отношение и на другите две дружества, не само на ЧЕЗ, изтъкна тя.

Оплакванията на потребителите и срещу трите дружества са сериозни и многобройни, съгласи се омбудсманът. Тя отново напомни, че КЕВР е независимият регулатор, който трябва да вземе отношение.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Дончев защити Гинка, попаднала в окото на политическия циклон

Дончев защити Гинка, попаднала в окото на политическия циклон

Държавата нямала механизъм да стопира сделката

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се

"Съвсем общ" бил интересът на Борисов за ЧЕЗ при разговора му с Бабиш

"Съвсем общ" бил интересът на Борисов за ЧЕЗ при разговора му с Бабиш

Сделката с "Инерком" е приключена, заявил чешкият премиер

На среща между премиерът Борисов и купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова стана ясно, че Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Тя отказа да даде информация за банките, които финансират сделката, позовавайки се на конфиденциална информация. Министърът на финансите Владислав Горнаов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.