Във връзка с продажбата на ЧЕЗ България, КНСБ и КТ "Подкрепа" считат, че пълната липса на прозрачност около сделката и недоказания опит на кандидат-собственика на компанията основателно създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност.

Оставките в ключова сфера като енергетиката водят до несигурност и неяснота за бъдещето на целия отрасъл. Енергийните федерации и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" коментират, че още през 2004 година са изразили ясно своята позиция срещу приватизацията на енергоразпределителните дружества и са обявили, че държавата трябва да има контрол върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура, независимо от собствеността.

Допълват, че тогава са заявили, че електрическата енергия е жизнено необходима услуга за потребителите, тя трябва да бъде достъпна за всеки и само държавата може да гарантира сигурност и устойчивост на доставките.

Към купувача тогава са поставени конкретни условия: Наличие на собствен капитал от 700 млн. Евро; Продажби от последната година над 7 000 гигаватчаса; Висок кредитен рейтинг; Пряка собственост на големи енергийни дружества.

Двата синдиката поставят и допълнителни изисквания, касаещи хиляди работещи в дружествата, които залягат в специална стратегия за приватизацията на ЕРП-тата, приети от парламента на България. Тези изисквания гарантират тогава социален пакет за работещите в отрасъла.

Синдикатите обясняват, че от предишните изисквания няма нито едно, предявено към купувача. Няма упълномощен държавен орган, включително и КЕВР, няма дори законодателна възможност, някой да провери предварително кандидата за собственик на енергийното дружество и да гарантира изпълнението на строги критерии, които да гарантират сигурност на доставките.

Според КНСБ и КТ "Подкрепа", на дебата в парламента институциите ясно казват, че не могат да предприемат каквото и да е действия преди приключването на сделката.

Допълват, че безконтролна сделка за активите на ЧЕЗ, с неясен собственик и финансиране, би изложила на риск 3 млн. българи, които са потребители на услугата, не гарантира доходите, работните места и безопасните и здравословни условия на труд на работещите в дружеството. Под въпрос е цялостният контрол, ценообразуването, което има висока социална чувствителност и устойчивостта на българската икономика, развитието на индустрията и националната сигурност.

Корнелия Нинова уверява, че БСП лобира само за държавата и народа

Корнелия Нинова уверява, че БСП лобира само за държавата и народа

Кабинетът опропастява европредседателството, смята лидерът на БСП

КНСБ и КТ "Подкрепа" призовават:

За спешни законодателни промени, които да гарантират предварителен, текущ и последващ контрол на държавата и нейните органи върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура; В закона за енергетиката да се запишат същите изисквания към купувачите, които са залегнали в стратегията за приватизация, гласувана от Народното събрание;

Подкрепяме намерението на правителството да придобие контролен пакет акции в ЧЕЗ България. Предлагаме подобни стъпки да бъдат направени и по отношение на другите две електроразпределителни предприятия;

Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" и енергийните им федерации, отчитайки предизвикателствата пред българската енергийна система, породени от изискванията на Парижкото споразумение, изразяват подкрепа за настоящото ръководство на Министерство на енергетиката. Министър Теменужка Петкова и нейният екип се ангажираха с конкретни действия и срокове за отстояване на дългосрочното развитие на ключови енергийни предприятия у нас. Необосновани смени в настоящия момент могат да доведат само до проваляне на срокове и ангажименти и поставяне на рискова ситуация във въгледобивни, топлоелектрически централи и мрежови дружества. Това ще породи социално напрежение с непредвидими последици; От същия екип очакваме и внасянето на енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г. в най-скоро време.

Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" декларират, че ще следят отблизо сделката за продажбата на акциите на ЧЕЗ България с оглед гарантирането на интересите и правата, както на работещите в дружеството, така и на потребителите на електрическа енергия в страната.

"Съвсем общ" бил интересът на Борисов за ЧЕЗ при разговора му с Бабиш

"Съвсем общ" бил интересът на Борисов за ЧЕЗ при разговора му с Бабиш

Сделката с "Инерком" е приключена, заявил чешкият премиер

Припомняме, в четвъртък премиерът Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха в сградата на Министерския съвет. На срещата Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. 

Припомняме, днес Томислав Дончев посочи, че за да се изясни скандалът за електроразпределителното дружество, е добре всички водещи политици да излязат и да кажат дали са имали пряко участие с някои от другите кандидати в сделката.

Вицепремиерът нарече оставката на колежката си Теменужка Петкова "морален акт", като уточни, че по ирония на съдбата тя нямала никакво отношение по сделката за ЧЕЗ, независимо, че е била енергиен министър.

Припомняме, по време на заседанието на Комисията по енергетика и комисията по контрол на службите лидерът на БСП Корнелия Нинова също изрази съмнение, че банката е ангажирана по сделката. Тя намекна, че според документа от чешката страна, който премиерът Бойко Борисов завел в секретното деловодство на Народното събрание, се посочвало нещо друго относно ББР.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.

Паралелно с това лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че БСП започва да събира подписи от клиенти на ЧЕЗ за внасяне на колективен иск в български или чешки съд.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствие от правителствения пресцентър съобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желание да участва в сделката.