Премиерът Бойко Борисов е разговарял с чешкия си колега за възможността за придобиване на електроразпределителното дружество на ЧЕЗ от държавата. Това става ясно от изявление на чешкия премиер Андрей Бабиш, препратено до БНР от чешката правителствена пресслужба.

Като "съвсем общ" определиха интереса на българския премиер Бойко Борисов при разговора с чешкия му колега Андрей Бабиш.

Скандалът с ЧЕЗ - на върха на международен скандал според БСП

Скандалът с ЧЕЗ - на върха на международен скандал според БСП

Стоян Мавродиев смята, че ЧЕЗ манипулира чешкия премиер

Чешкият премиер го е препратил към ръководството на ЧЕЗ, след като е подчертал, че сделката с "Инерком" е приключена.

75% от българите искат държавата да купи ЧЕЗ

75% от българите искат държавата да купи ЧЕЗ

Според 56% е виновен Бойко Борисов

Припомняме, в четвъртък премиерът Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха в сградата на Министерския съвет. На срещата Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Тя отказа да даде информация за банките, които финансират сделката, позовавайки се на конфиденциална информация.

Дончев защити Гинка, попаднала в окото на политическия циклон

Дончев защити Гинка, попаднала в окото на политическия циклон

Държавата нямала механизъм да стопира сделката

По-късно по време на съвместно заседание на комисиите за енергетика и за контрол на спецслужбите собственикът на дружеството "Инерком" Гинка Върбакова, което има одобрение за покупка на активите на ЧЕЗ в България обвини политиците в интриги и се закани да съди всеки, който уронва престижа й.

По време на заседанието ръководителят на Българската банка за развитие отрече неговата банка да има интерес към сделката. Това е второто отричане, макар че според чешки медии ББР има участие в сделката.

В съобщение до медиите от 25 февруари, неделя, ръководството на ББР потвърди официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания "Инерком".

Според информация от чешки медии обаче банката има участие в сделката.

По време на заседанието на Комисията по енергетика и комисията по контрол на службите лидерът на БСП Корнелия Нинова също изрази съмнение, че банката е ангажирана по сделката. Тя намекна, че според документа от чешката страна, който премиерът Бойко Борисов завел в секретното деловодство на Народното събрание, се посочвало нещо друго относно ББР.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.

Паралелно с това лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че БСП започва да събира подписи от клиенти на ЧЕЗ за внасяне на колективен иск в български или чешки съд.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствие от правителствения пресцентър съобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желание да участва в сделката.

Корнелия Нинова уверява, че БСП лобира само за държавата и народа

Корнелия Нинова уверява, че БСП лобира само за държавата и народа

Кабинетът опропастява европредседателството, смята лидерът на БСП