Ако се върнем обратно и държавата да застане начело на ЧЕЗ, тогава ще видите, че протестите ще са пред сградата на Министерския съвет.

Това прогнозира Рамадан Аталай от ДПС в студиото на Нова телевизия.

Според него нито едно управление няма да издържи на такъв натиск, защото когато контролът е изнесен извън държавното управление, обществото е спокойно и знае, че то се контролира от един независим политически орган". В този смисъл Рамадан Аталай защити приватизацията на ЧЕЗ и другите ЕРП-та, като припомни, че по време на приватизацията на ЧЕЗ от коалиционното правителство на НДСВ и ДПС загубите на дружеството са били над 30 %, докато сега са под 10.
"Една от основните причини за приватизацията беше, че държавата не може и няма как постоянно да определя цените на доставката на електроенергия", обясни Аталай.

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ
Обновена

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ

Спретнаха ми ювелирна акция, призна премиерът и обеща да ги разнищи

Рамадан Аталай припомни и че Народното събрание има мораториум върху строителството на АЕЦ "Белене", което означава, че при едно възраждане отново на проекта премиерът Борисов трябва да внесе в Народното събрание решение какво ще се прави с "Белене" и енергетиката в България въобще.

Възгледите на ДПС са, че ако нямаме енергийна стратегия, която да определи каква енергия и от какви източници ни трябват, ще изпаднем пак в онази ситуация дали да построим "Белене" или не, обясни Рамадан Аталай и заяви, че Движението винаги е имало ясна позиция за ядрената енергетиката и подкрепя въвеждането на нови технологии.

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Депутатът от ДПС се противопостави на израза "сараите" като определяне на мястото, където Движението прави редовните си сбирки. Според него от израза в последните години се прави "голяма политика". Той обясни, че на последното събиране на ДПС, Ахмед Доган е изразил загриженост за сигурността на държавата, както и за това как партията да стигне до гражданите.

Аталай потвърди позицията на ДПС да иска "демонтаж" на тези, които "не са готови да управляват". Според него управляващите изпитват страх и паника от това, което "може да им се случи, което се е случило и през 2013-та година". Оценката на ДПС за ситуацията в държавата е твърдо, че има нестабилност, която произтича от управляващата коалиция и особено от "Обединени патриоти".

"Движението за права и свободи няма да смени курса да поддържа стабилността и сигурността в държавата. Това, че управляващите не могат да предложат сигурност и стабилност, не означава, че Движението за права и свободи е тръгнало да създава напрежение", каза Аталай.

На въпрос дали партията му е поела курс към предсрочни избори Рамадан Аталай обясни, че ДПС смята стабилността на държавата за по-важна отколкото каквито и да е избори.

"Дали ще има избори не е решение на Движението за права и свободи, а самата обстановка подсказва", посочи Аталай за плановете на ДПС.

Припомняме, на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет премиерът Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделкатаНа брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.